Το Ξενία Άρτας μετατρέπεται σε Κέντρο Πολιτισμού

0

Εγκρίθηκε η πρόταση των 12 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, που είχε υποβάλει ο Δήμος Αρταίων για την ανακατασκευή και αξιοποίηση του κτηρίου του ΞΕΝΙΑ, το οποίο βρίσκεται μέσα στο Κάστρο της Άρτας, αλλά και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Ο Δήμος Αρταίων είχε υποβάλει πρόταση με τίτλο «Αξιοποίηση του πολιτιστικού κτηρίου ΞΕΝΙΑ Άρτας και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Κάστρου» που αφορά στην αξιοποίηση του ως ένα πρότυπο – καινοτόμο κέντρο πολιτισμού, με χρήση δημοτικής βιβλιοθήκης, καλλιτεχνικών εργαστηρίων και τεχνολογίας, δημοτικού ωδείου και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αλλά και ως καφετέρια – εστιατόριο όπως λειτουργούσε και παλιά.

Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συνολική ανακατασκευή του κτηρίου και βελτίωση των εγκαταστάσεων του εγκαταλελειμμένου κτηρίου του ΞΕΝΙΑ εμβαδού 2.183 τμ., ενεργειακή αναβάθμιση με τη χρήση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, και εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου πέρα του ακινήτου του Δήμου με νέες φυτεύσεις.

Τα 12 εκ. ευρώ θα διατεθούν για τις εξής δομικές παρεμβάσεις:

  • Αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ Άρτας, π/υ 10.788.000,00 €
  • Προμήθεια εξοπλισμού για το κτήριο ΞΕΝΙΑ στο Κάστρο Άρτας, π/υ 803.394,31 €
  • Αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου Κάστρου Άρτας, με νέες φυτεύσεις π/υ 108.605,69 €
  • Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, 180.000,00 €

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης: «Πρόκειται για την αρχή του τέλους μιας μακρόχρονης διαδικασίας που κρατάει σχεδόν τρεις δεκαετίες για την αξιοποίηση όχι απλώς του «ΞΕΝΙΑ», αλλά για την ανάδειξη του κτιρίου και του χώρου του κάστρου της πόλης, ως ενός ανοιχτού, δημόσιου χώρου πολιτισμού και αναψυχής για τους κατοίκους της Άρτας και τους επισκέπτες της.

Στόχος της αξιοποίησης του, διατηρώντας το αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Ζήβα, είναι να καταστεί το ΞΕΝΙΑ ένας βιώσιμος, τουριστικός προορισμός για δημότες και επισκέπτες όλο το έτος, δηλαδή ένας πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής»


Πηγή