ΣΥΡΙΖΑ: «Βραχυκύκλωμα» από τη δημοσκοπική στασιμότητα

0

Πρόθεση ψήφου. Δημοφιλία και καταλληλότητα αρχηγών. Εκλογική επίδοση. Οι τελευταίες τέσσερις μετρήσεις (Metron Analysis, Interview, Marc, GPO) μετά την υπόθεση των υποκλοπών καταγράφουν περιορισμένη φθορά της κυβέρνησης, αλλά οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν δείχνουν να μεταβάλλονται προς όφελος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα παραπάνω δεδομένα σκανάρονται ενδελεχώς από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μάλιστα ενόψει της φετινής ΔΕΘ αλλά και των νέων περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα – σήμερα επισκέπτεται τη Βέροια. Το ακόμη πιο αξιοπρόσεκτο είναι πως σε όλες τις μετρήσεις η δημοφιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται να περνά πίσω από του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ έχει ενδιαφέρον πως και οι πολίτες δεν ιεραρχούν τις παρακολουθήσεις ως το μείζον θέμα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Η Μetron Analysis για παράδειγμα δείχνει τη ΝΔ να καταγράφει απώλεια 1,3 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο που δεν είχαμε τις παρακολουθήσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στάσιμος. Η Interview πάλι, λέει πως η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 8,2 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ και στην ερώτηση περί «πρωθυπουργικής καταλληλότητας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με ποσοστό 45%, πέφτοντας μία μονάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει ποσοστό της τάξης του 25%, πέφτοντας τρεις μονάδες.

Η Marc από την πλευρά της καταγράφει μια διαφορά στην πρόθεση ψήφου της τάξης του 8,5% ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εδώ μόνον το 16% δείχνει να ενδιαφέρεται για τις παρακολουθήσεις. Τέλος, για την GPO η ΝΔ καταγράφει απώλειες του 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο Ιούλιο. Εδώ δεν είναι μεγάλα τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ (0,9%). Και το 68,6% των ερωτηθέντων θεωρεί το ζήτημα των υποκλοπών ως ιδιαίτερα σημαντικό για την πολιτική ζωή παρ’ όλα αυτά – σημειώνεται – πως δεν είναι το θέμα που θα κρίνει την ψήφο τους.

Νέα τακτική

Η ανθεκτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης μεταβάλει εκ των πραγμάτων και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Τα παραπάνω καμπανάκια – και ειδικά όταν η υπόθεση των παρακολουθήσεων συνεχίζεται – χτυπάνε ενώ χθες μια συνολική νέα τακτική για τις εξελίξεις χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας στην πολύωρη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που ασχολήθηκε και με το περίγραμμα του προγράμματος που θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

Εδώ σύμφωνα με πληροφορίες θα κυριαρχήσει το τρίπτυχο Δημοκρατία – Ανάπτυξη και Κοινωνική Δικαιοσύνη με μπόλικες αναφορές στο Κράτος Δικαίου. Ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε και σε αυτό συμφώνησαν χθες τα κορυφαία στελέχη πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα, ενώ τόνισε πως η υπόθεση των υποκλοπών θα έχει «βάθος» και συνέχεια.

Παρά τις παρασκηνιακές διαπιστώσεις για ανθεκτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον περιέγραψε ως «απερχόμενο Πρωθυπουργό» ενώ στηλίτευσε και κάθε σενάριο για αλλαγή του εκλογικού νόμου («αποτελεί επίσης κραυγαλέα απόδειξη απαξίας των θεσμών και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος από τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά»).

Συμπράξεις

Η προοπτική για προοδευτική διακυβέρνηση και λύση από την πρώτη κάλπη που επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας – θα ενταθεί το κάλεσμα σε ΠΑΣΟΚ, ενώ εκτιμήθηκε πως ο διμέτωπος της Χαριλάου Τρικούπη είναι ως έναν βαθμό προβλεπόμενος λόγω εσωτερικών αντινομιών του τρίτου πόλου – θέλουν στην Κουμουνδούρου να λειτουργήσει και συνεκτικά εντός. Χθες ο Νίκος Μπίστης εκ των υποστηρικτών των προοδευτικών συμπράξεων βρέθηκε να τα βρίσκει με τον Παύλο Πολάκη εκ των υποστηρικτών της αυτοδυναμίας. Και στα σενάρια μετώπου βρίσκουν το αντίδοτο για την «πολιορκία» της ανθεκτικότητας της κυβέρνησης.


Πηγή