ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑDBRS – Moody’s: Σταθερή η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

DBRS – Moody’s: Σταθερή η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (High), με σταθερό το trend (προοπτικές), προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar.

Επίσης, και ο οίκος Moody’s την Παρασκευή επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στο Βa3, διατηρώντας παράλληλα τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).

Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,7% η αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο

DBRS: Ο ρόλος του τουρισμού και οι βασικοί κίνδυνοι

Η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης της ελληνικής οικονομίας από την DBRS Morningstar αντανακλά την άποψή της ότι η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών μεγεθών της, καθώς και του χρέους της, παρά τις δυσμενείς παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ισχυρή ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία φέτος, ωστόσο, η οικονομική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τα γεωπολιτικά γεγονότα έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Οι κύριοι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κατά την DBRS, συνδέονται με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την πιθανή διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Παρά τη φθίνουσα εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει μέτρια εκτεθειμένη στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Ωστόσο, οι προσπάθειες διαφοροποίησης έχουν ενταθεί με την επέκταση των υφιστάμενων και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων LNG και την έναρξη κατασκευής νέου αγωγού φυσικού αερίου.

Η αυστηροποίηση των νομισματικών πολιτικών ενισχύει την πίεση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να αυξάνονται πρόσφατα σε πάνω από 4,0% μετά από ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, το ευνοϊκό προφίλ χρέους της Ελλάδας, τα υψηλά ταμειακά αποθέματα και η στήριξη της ΕΚΤ προς τα ελληνικά ομόλογα σε μια δύσκολη κατάσταση της αγοράς, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των κινδύνων.

Moody’s: Διατήρηση συνετής δημοσιονομικής στάσης από την κυβέρνηση

Η απόφαση να επιβεβαιωθούν οι αξιολογήσεις Ba3 της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές ισορροπεί τις βελτιώσεις στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια, έναντι των επίμονων προκλήσεων εν μέσω ενός ολοένα και πιο δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών, γεγονός που τους επιτρέπει να προβούν σε δανεισμό και να στηρίξουν την οικονομία. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από το οικονομικό σοκ που σχετίζεται με την πανδημία και οι προοπτικές είναι καλές για αύξηση των επενδύσεων υπό το φως των μεγάλων χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ και των άμεσων ξένων επενδύσεων, που υποστηρίζουν την οικονομική ισχύ της Ελλάδας.

Ωστόσο υπάρχει υψηλός κίνδυνος βαθιάς ύφεσης στη ζώνη του ευρώ, επίμονος πληθωρισμός, πιο παρατεταμένη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού, αυστηρότερη παγκόσμια ρευστότητα και απόσυρση της στήριξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η επιβράδυνση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, το επιχειρηματικό περιβάλλον και η αγορά εργασίας μετά τις επικείμενες εκλογές, θα επιβάρυνε την οικονομία και θα επηρεάσει την αξιολόγηση της Moody’s για τη θεσμική δύναμη και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Επιπλέον, παρόλο που η Moody’s αναμένει ισχυρή ανάπτυξη και ένα φθίνον πρωτογενές έλλειμμα το οποίο αναμένεται να μειώσει το δημόσιο χρέος κάτω από το 180% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2022, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη παγκοσμίως μέχρι εκείνο το σημείο και η βιωσιμότητα του χρέους της θα εξαρτάται από την υποστήριξη από επίσημους πιστωτές. Ως αποτέλεσμα, τυχόν μελλοντικές βελτιώσεις και πλήρης επιστροφή στη χρηματοδότηση της αγοράς εξαρτώνται από τη διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής στάσης από την κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα