Τουρκία: «Δεν θα μας δώσουν τα F-16 πριν το 2027»

0

Νευρικότητα και εκνευρισμός επικρατεί στην Άγκυρα για την άρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Ο Τούρκος ταξίαρχος ε.α Οζγκιούρ Τορ, μιλώντας στο κανάλι haber global ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν μας τα δώσουν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούμε. Δεν θα μας δώσουν τα F-16 πριν το 2027», εκτίμησε για το θέμα των F-16.

Ως εναλλακτική λύση, φαίνεται να συζητείται – όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ – η λύση των Eurofighter ή των ρώσικων ή των κινέζικων μαχητικών, ωστόσο ακόμη και αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, και πάλι η Τουρκία θα αργήσει να τα παραλάβει.

Χθες, πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στο πρακτορείο Reuters ότι έλαβε «θετική» ανταπόκριση από δύο Αμερικανούς γερουσιαστές με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τη στήριξή τους για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του, κάτι που προφανώς δεν αρκεί.

Η Τουρκία ζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο να αγοράσει από τις ΗΠΑ 40 μαχητικά F-16 της εταιρείας Lockheed Martin Corp και σχεδόν 80 πακέτα εκσυγχρονισμού για αεροσκάφη που διαθέτει ήδη.

«Μιλούν θετικά», είπε ο Ερντογάν στο πρακτορείο Reuters, πριν από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Πυρά» κατά ΗΠΑ

Χθες, εξάλλου, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ενοχλημένος με τη στάση των ΗΠΑ , σημειώνοντας ότι «δίνουν μαχητικά στην Ελλάδα, ιδρύουν βάσεις, αλλά στην Τουρκία επιβάλλουν κυρώσεις».

Ο τούρκος πρόεδρος, μάλιστα φαίνεται να απείλησε για μία ακόμη φορά την Ουάσινγκτον τονίζοντας ότι αν δεν παραχωρήσει στην Άγκυρα τα F-16 τότε θα στραφεί σε άλλες λύσεις, εννοώντας την προμήθεια μαχητικών ενδεχομένως από τη Γαλλία ή την Ρωσία, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν.

«Μεταξύ δυο φίλιων χωρών είναι πολύ λάθος με πολιτική προσέγγιση να επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των F-16.


Πηγή