Ουζμπεκιστάν: Μουσουλμάνοι κληρικοί προειδοποιούν τους Ουζμπέκους να μην εμπλακούν στον πόλεμο της Ουκρανίας

0

Η ανώτατη θρησκευτική αρχή του Ουζμπεκιστάν προέτρεψε τους Ουζμπέκους να μην εμπλακούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς είναι αντίθετο με την ισλαμική πίστη.

Το μουσουλμανικό συμβούλιο είπε ότι μέλη ορισμένων «τρομοκρατικών οργανώσεων» στρατολογούν μουσουλμάνους για να πολεμήσουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία με το πρόσχημα της «τζιχάντ» ή του ιερού πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα, είπε, δεν είναι επιτρεπτό για έναν μουσουλμάνο να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια παρά μόνο για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.

Αυτή η ανακοίνωση έγινε μετά από αυτή εισαγγελέων του Ουζμπεκιστάν αυτήν την εβδομάδα ότι οι πολίτες που πολεμούν σε πολέμους σε ξένη χώρα θα αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ουζμπεκιστάν.

Με έναν κυρίως νεαρό πληθυσμό 35 εκατομμυρίων, κατά πλειοψηφία μουσουλμάνους, το Ουζμπεκιστάν είναι η πολυπληθέστερη πρώην Σοβιετική δημοκρατία μετά τη Ρωσία και την Ουκρανία, και πολλοί Ουζμπέκοι μιλούν άπταιστα ρωσικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρωσία: Το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που προσφέρει γρήγορα υπηκοότητα σε αλλοδαπούς που κατατάσσονται στον ρωσικό στρατό

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ουκρανίας αυτόν τον μήνα δείχνει δύο Ουζμπέκους που αιχμαλωτίστηκαν σε μάχες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων. Οι συλληφθέντες είπαν ότι είχαν στρατολογηθεί στη Μόσχα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουζμπέκοι ζουν ή ταξιδεύουν τακτικά στη Ρωσία για να βρουν δουλειά και να φροντίσουν τις οικογένειές τους που ζουν στο Ουζμπεκιστάν και ορισμένοι εργάζονται παράνομα και διατρέχουν κίνδυνο να απελαθούν.

Εκτός της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, το ρωσικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο αυτή την εβδομάδα που προσφέρει υπηκοότητα με ταχείς διαδικασίες σε αλλοδαπούς που κατατάσσονται στον ρωσικό στρατό, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην εισβολή στην Ουκρανία.

Στην ουκρανική πλευρά, υπάρχουν ορισμένα κατά κύριο λόγο μουσουλμανικά τάγματα ξένων χωρών, τα κυριότερα από τα οποία αποτελούνται από Τσετσένους που αντιτάσσονται στη Μόσχα μετά τους ρωσικούς πολέμους ενάντια στην πατρίδα τους – μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας – τη δεκαετία του 1990.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

πηγη