ΑρχικήΤΑΞΙΔΙΚαταρράκτης και φράγμα Ραπεντώσας, δύο καλά κρυμμένα μυστικά της Αττικής (video)

Καταρράκτης και φράγμα Ραπεντώσας, δύο καλά κρυμμένα μυστικά της Αττικής (video)

Βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του νεόκτιστου οικισμού της Ραπεντώσας, στην ανατολική Αττική, λίγο βορειότερα από το μεγάλο λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου και αποτελούν μια όαση δροσιάς κοντά στην πρωτεύουσα.
Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι για να τα συναντήσει κανείς πρέπει να ακολουθήσει μια αρκετά δύσκολη για 4×4 αμάξι οδική ανάβαση… όμως, η εικόνα τους πραγματικά θα τον αποζημιώσει.
Αρχικά τοποθετείται το φράγμα του ρέματος της Ραπεντώσας, ενώ λίγο βορειότερα, δεσπόζει ο ομώνυμος καταρράκτης του, δύο από τα καλά κρυμμένα μυστικά της Αττικής που σιγά – σιγά αρχίζουν να γίνονται γνωστά, χαρίζοντας μας πανέμορφες φυσικές εικόνες.
Για να φτάσει κανείς στον καταρράκτη υπάρχουν δύο διαφορετικές χωμάτινες διαδρομές. Η πρώτη διαδρομή είναι από τη Σταμάτα ενώ η δεύτερη και δυσκολότερη είναι μέσα από τη Ραπεντώσα.
Και ενώ η διαδρομή είναι κάπως γυμνή λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Γραμματικό αρκετά χρόνια νωρίτερα, η περιοχή του ρέματος που βρίσκεται ο καταρράκτης μοιάζει με όαση αφού τα υβριδικά είδη πλατάνου αντιστάθηκαν στη φωτιά και κατάφεραν να κρατήσουν την εικόνα τους αναλλοίωτη. Κρυμμένος λοιπόν καλά ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, δεν γίνεται αμέσως ορατός, παρά μόνο μέσα από τον ήχο των νερών που πέφτουν από ύψος 10 μέτρων και μαρτυρούν την τοποθεσία τους σε όλους εκείνους που τον αναζητούν.
Όσο για το φράγμα, κατασκευάστηκε το 2004 από την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να ανακόψει την πορεία των τρεχούμενων νερών των τριών ρεμάτων της περιοχής ( ρέμα Ραπεντώσα, ρέμα Βαθιά Χούνη και ρέμα Βάγια Νταρδίζα), κυρίως τους χειμερινούς μήνες με τις έντονες βροχοπτώσεις. Πριν την κατασκευή του, το ρέμα συνέχιζε την κατάβαση του μέχρι το Μαραθώνα διασχίζοντας αγροτικές εκτάσεις και κατέληγε στη θάλασσα. Το μήκος του φτάνει στα 145 μέτρα και το ύψος του ανέρχεται στα 39 μέτρα, ενώ με την κατασκευή του δημιουργήθηκε μια λίμνη 1.265.000 κυβικών μέτρων νερού που τον χειμώνα με τις πολλές βροχοπτώσεις είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Δείτε το βίντεο απο το κανάλι TravelInspiration

agrinio24.gr


Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com