Μηταράκης: «Ευχαριστούμε την Ελλάδα που φυλάσσει τα σύνορα» – Συνάντηση με τον Τσέχο αναπληρωτή πρωθυπουργό

0

Τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Τσεχίας κ. Vit Rakušan, υποδέχτηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης και ο κ. Rakušan συζήτησαν σε πολύ καλό κλίμα, με τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών να αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά εξαιρετικές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευση. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το μεταναστευτικό ζήτημα υπό τη σκιά των πολύνεκρων συμβάντων στο Αιγαίο, με τον κ. Μηταράκη να εκφράζει τον προβληματισμό του για την μη τήρηση των των συμφωνηθέντων από πλευράς Τουρκίας όπως αυτά απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016.

«Υπό τη σκιά των πολύνεκρων χθεσινών συμβάντων στο Αιγαίο, μοιράστηκα με τον κ. Υπουργό την ανησυχία και το προβληματισμό που μας προκαλεί αυτή η συμπεριφορά», είπε ο κ. Μηταράκης. Όπως σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τις κοινές δηλώσεις, «προβληματίζει συνολικά την Ευρώπη, η εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας και οι πρακτικές εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Έχει έρθει η ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, συλλογικά και συντονισμένα να απαιτήσει από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της, όπως ακριβώς προτάσσει το Διεθνές Δίκαιο». Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε πως το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο θα τεθεί ως κύριο ζήτημα στην Υπουργική Σύνοδο Med 5 στην Κύπρο.

Vit Rakušan: Ευχαριστούμε την Ελλάδα που φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης

Από πλευράς του ο κ. Rakušan ο οποίος λόγω της τσεχικής προεδρίας στην ΕΕ κατέχει και τη θέση του προέδρου των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευχαρίστησε τη χώρα μας για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων επισημαίνοντας στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων πως «θέλουμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Αυτά θα τα συζητήσουμε στην MED 5 που ξεκινάει αύριο».

Ο κ. Rakušan επεσήμανε πως «η Ευρώπη βρίσκεται υπό την πίεση μεγάλου κύματος μετανάστευσης. Η Τσεχία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς έχουμε υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Έχουμε πάνω από 400.000 πρόσφυγες στην Τσεχία. Ένα μεγάλο κύμα, το οποίο μας ανάγκασε να αλλάξουμε όλο το κοινωνικό μας σύστημα».

Επίσης είπε, «η παράνομη μετανάστευση είναι πολύ μεγαλύτερη σε νούμερα. Σημειώνουμε τα υψηλότερα νούμερα από το 2015. Αναζητούμε λύσεις για την ασφάλεια των πολιτών μας. Πραγματοποιούμε ελέγχους στα σύνορα με την Σλοβακία, ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο ή απλό».

Κλείνοντας είπε πως «ως προεδρία, η Τσεχία έχει ως προτεραιότητα να μιλήσουμε με τα κοινοβούλια, την Κομισιόν και τους εταίρους μας σε όλες τις χώρες. Η Τσεχική Προεδρία είναι ο λόγος που θα βρεθώ και στην MED 5. Πιέζουμε να γίνουν βήματα καλής γειτονίας ανάμεσα στις χώρες».

Επίσκεψη στην Δομή Φιλοξενίας στο Σχιστό

Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης και ο κ. Rakušan βρέθηκαν στην Δομή Φιλοξενίας στο Σχιστό όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν με το προσωπικό της Δομής. Κατά την ξενάγησή τους, ο διοικητής της Δομής, κ. Θωμάς Παπακωνσταντίνου έκανε παρουσίαση προόδου της δομής σημειώνοντας πως πριν από την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τον Ιανουάριο του ‘20, «στη δομή επικρατούσε ένα χάος. Κάθε μέρα είχαμε επεισόδια, πλέον είμαστε μία φιλήσυχη δομή χωρίς εντάσεις».

Στη συνέχεια ο Νότης Μηταράκης και ο Vit Rakušan αναχώρησαν από τη δομή με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» όπου και αναχώρησαν για την Κύπρο και τη σύνοδο των MΕD5.


Πηγή