ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα με τιμές 1,37 – 1,38 ευρώ/λίτρο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα με τιμές 1,37 – 1,38 ευρώ/λίτρο

Με χαμηλότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις τιμές βγαίνει από σήμερα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, τα διυλιστήρια της HELLENIQ ENERGY (πρώην ΕΛ.ΠΕ) αποφάσισαν στη χορήγηση έξτρα εκπτώσεων της τάξης των 75 ευρώ (με ΦΠΑ) ανά χίλια λίτρα στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.  Το αποτέλεσμα είναι οι τελικές τιμές καταναλωτή να διαμορφώνονται στα 1,37 με 1,38 ευρώ το λίτρο. Σε αυτές τις τιμές έχει συνυπολογιστεί και η κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ ανά λίτρο που αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Αυξήσεις – σοκ σε αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης στην Ευρώπη [πίνακας]

Πηγές της αγοράς αποδίδουν την κίνηση των διυλιστηρίων στη στρατηγική τους επιλογή για στήριξη της κοινωνίας στη δύσκολη περίοδο που διανύουν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Οι τιμές κάτω των 1,40 ευρώ ανά λίτρο έρχονται να ανατρέψουν τα μέχρι τώρα δεδομένα που ήθελαν το καύσιμο να βγαίνει στην αγορά με 1,44 – 1,49 ευρώ το λίτρο.

Βέβαια, η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης είναι υψηλότερη κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή πρώτη μέρα διάθεσης του καυσίμου, οπότε και είχε βγει με μία μέση τιμή στα 1,16 ευρώ το λίτρο.

Το φυσικό αέριο

Με τη χορήγηση της έξτρα έκπτωσης κλείνει η «ψαλίδα» με την τιμή του φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο θα είναι φθηνότερο κατά 15%, έναντι 20% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τους παρόχους φυσικού αερίου τα τιμολόγια του Οκτωβρίου για τους οικιακούς καταναλωτές θα κινούνται στα επίπεδα των 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σε αυτή την τιμή συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που είναι στα 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όπως προαναφέρθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει σήμερα πρεμιέρα με ένα εύρος τιμών από 1,37 έως 1,38 ευρώ το λίτρο.

Για να συγκριθούν αυτές οι τιμές με το φυσικό αέριο έγινε μετατροπή της αξίας τους στη μονάδα μέτρησης της κιλοβατώρας. Με βάση αυτή τη μετατροπή προκύπτουν τιμές από 0,13 ευρώ έως 0,131 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ετσι, το φυσικό αέριο θα είναι φθηνότερο κατά περίπου 15% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πως οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αλλάζουν καθημερινά, ενώ όπως προαναφέρθηκε η τιμή του φυσικού αερίου είναι για τον μήνα Οκτώβριο. Το Νοέμβριο οι πάροχοι είναι πιθανό να διαμορφώσουν άλλα τιμολόγια.

Πηγή: ΟΤ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com