Φωτοβολταϊκά: Απαραίτητη η επιδότηση για γρήγορη απόσβεση

0

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η αυτοπαραγωγή ενέργειας δείχνει ολοένα και πιο ελκυστική για τους καταναλωτές. Σιγά σιγά αίρονται τα πολλά εμπόδια που υπήρχαν. Μάλιστα, προσφάτως, με τον νόμο 4951/2022 άνοιξε επιπλέον ηλεκτρικός χώρος περί τα 2 GW, προκειμένου τα κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα να μπορέσουν να φιλοξενήσουν μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος ως 10 kWp.

Αυτός ο νέος ηλεκτρικός χώρος θα διατεθεί κατά 40% στα νοικοκυριά, κατά 30% σε αγροτικές επιχειρήσεις και κατά 30% σε μικρά εμπορικά συστήματα. Παράλληλα, η Πολιτεία επεξεργάζεται κίνητρα για την ενίσχυση των μικρών συστημάτων, τα οποία προωθούν την αυτοπαραγωγή και την ιδιοκατανάλωση της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας (με ή χωρίς αποθήκευση).

Διαβάστε επίσης: Επιδότηση 60% για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες

Το μεγαλύτερο εμπόδιο

Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει το κόστος εγκατάστασης και ο χρόνος απόσβεσης. Σήμερα, υφίστανται δύο σχήματα ενίσχυσης οικιακών φωτοβολταϊκών: το πρώτο αφορά στην αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) και το δεύτερο το ειδικό πρόγραμμα των «φωτοβολταϊκών στις στέγες» (για συστήματα έως 6 kWp) σε κατοικίες με πώληση του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας έναντι καθορισμένης τιμής (8,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Με δεδομένο όμως, ότι κανένα από τα δύο σχήματα δεν …περπάτησε όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο σχήμα αυτοπαραγωγής -στο πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας για τις ΑΠΕ 2018/2001- με συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και πώληση της περίσσειας σε τιμή που θα καθοριστεί.

Θα προηγηθεί η δημοσίευση του οδηγού για το πρόγραμμα επιδοτήσεων φωτοβολταϊκών που έχει ανακοινωθεί, με τα επιτελεία των Υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης να προσδιορίζουν τις σχετικές ανακοινώσεις εντός του Νοεμβρίου.

Tα έτη αποπληρωμής

Οι πρώτες «ασκήσεις» που έχουν κάνει οι τεχνοκράτες του ΥΠΕΝ δείχνουν ότι τα απλά φωτοβολταϊκά μπορούν να επιδοτηθούν με 25%, ίσως και με 30% και τα συστήματα φωτοβολταϊκών με μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας με 60%. Το σκεπτικό είναι να στηριχθούν περισσότερο τα συστήματα με μπαταρία ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω συμφόρηση στα ήδη κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κ. Στέλιος Ψωμάς, τα έτη αποπληρωμής ενός οικιακού φωτοβολταϊκού με net-metering χωρίς επιδότηση είναι στα 8,7 έτη, ενώ με επιδότηση 25% περιορίζεται στα 6,7 έτη.

Εγκατάσταση οικιακού φωτοβολταϊκού με αυτοπαραγωγή (netmetering)
Χωρίς επιδότηση Με επιδότηση 25%
Ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (κιλοβατώρες) 4.500
Επιλεγμένη ισχύς φωτοβολταϊκού (κιλοβάτ) 3
Ενδεικτικό κόστος επένδυσης φωτοβολταϊκού (ευρώ) περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% 7.000 5.250
Ίδια κεφάλαια (ευρώ) 7.000 5.250
Ενδεικτική τιμή στην οποία γίνεται ο συμψηφισμός (λεπτά ανά κιλοβατώρα) 18
Παραγωγή ενέργειας στην 25ετία (κιλοβατώρες) 98.935
Εξοικονόμηση χρημάτων στην 25ετία (ευρώ) 22.700
Κέρδος στην 25ετία (ευρώ) 15.700 17.450
Χρόνος αποπληρωμής (έτη) 8,7 6,7

Ενεργειακό road map

Άλλωστε, στη νέα πολιτική της ΕΕ -όπως αποτυπώνεται στο «RePower EU» που έχει ως στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα- η στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ενεργειακού road map έως το 2030.

Έτσι, θα είναι υποχρεωτική από το 2026 η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδό ορόφου άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα (δημόσια και εμπορικά) και από το 2029 στις νέες κατοικίες.

Παράλληλα, η Κομισιόν ζητά όλα τα νέα κτίρια να είναι “solar ready”, να έχουν δηλαδή προκατασκευασμένες τις υποδομές/υποδοχές για να δεχθούν φωτοβολταϊκά.

Ο ελληνικός κλιματικός νόμος μάλιστα, προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη όλων των νέων εμπορικών κτιρίων από το 2023.

Τα κονδύλια για τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών και των αγροτών θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPowerEU ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης.