Λιβύη: Ηχηρή καταδίκη των τουρκολιβυκών μνημονίων από του προέδρους επιτροπών της Βουλής

0

Αποστολή του in στη Λιβύη

Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι της Πέμπτης, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που εδρεύει στη Βεγγάζη.

Στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου που προκλήθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη χώρα, εξαιτίας της προκλητικής στάσης της υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών έδωσαν ρητή διαβεβαίωση ότι δεν θα επικυρώσουν σε καμία περίπτωση τα τουρκολιβυκά μνημόνια.

Διαβάστε επίσης: Πώς φτάσαμε στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας – Λιβύης: Η προσπάθεια «παγίδευσης» Δένδια

«Είχα συνομιλίες με Προέδρους Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης τους οποίους και ευχαρίστησα για την ξεκάθαρη καταδίκη του τουρκο-λιβυκού “μνημονίου” το ’19, αλλά & αυτού που υπογράφηκε τον Οκτώβριο ’22. Η κοινοβουλευτική συνεργασία επίσης στο επίκεντρο» επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας.

Η συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ

Στο ίδιο πνεύμα, είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η συνάντηση των δυο ανδρών είχε πολλές ειδήσεις, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση της Τουρκίας από τον στρατάρχη Χαφτάρ.

Συγκεκριμένα, ο Χαλίφα Χαφτάρ, παρουσία του Ν. Δένδια, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας για το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο. Μάλιστα, καταδίκασε και τα δύο μνημόνια που έχουν υπογραφεί, τονίζοντας ότι θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα του όλες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο κ. Χαφτάρ είπε ότι, αν δεν γίνουν εκλογές τον Ιανουάριο, θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τις σχέσεις της Λιβύης με την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Τέλος, προειδοποίησε ότι Τουρκία και Δυτική Λιβύη δεν θα πλησιάσουν στις πετρελαιοπηγές και τα κοιτάσματα της Ανατολικής Λιβύης.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικά ΜΜΕ – «Διπλωματικό αίσχος» η αποχώρηση Δένδια από την Τρίπολη
Πηγή