ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΛέσβος: Συνεχίζονται οι ζημιογόνες ελαιοκομικές χρονιές

Λέσβος: Συνεχίζονται οι ζημιογόνες ελαιοκομικές χρονιές

Οιονομική ενίσχυση για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω ακαρπίας στον ελαιώνα της Λέσβου, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων Λέσβου.

Ο ελαιώνας της Λέσβου, τα  τελευταία χρόνια, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, προσβολών από δάκο και λοιπών άλλων προσβολών,  έχει πληγεί, έχει υποστεί μια  άνευ προηγουμένου καθίζηση, με αποτέλεσμα τη σημαντικότατη μείωση της παραγωγής του, πράγμα που δεν έχει συμβεί σε καμιά άλλη ελαιοκομική περιοχή  της  χώρας, τουλάχιστον στο  βαθμό που αυτός έχει πληγεί.

Διαβάστε επίσης: Ελαιοτριβεία: Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε αδιέξοδο τον ελαιοκομικό κλάδο

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021 η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 80%, ενώ το επόμενο έτος, 2021-2022, η μείωση έφτασε το 65%. Το δε, 2018-19, η μείωση υπερέβη το 90%. «Για τις συνεχείς, ως  άνω, ζημιογόνες ελαιοκομικές περιόδους, που έχουν υποστεί όλοι όσοι  εμπλέκονται με τον εν λόγω χώρο, θεωρούμε επιβεβλημένο χρέος της πολιτείας την οικονομική τους στήριξη, καθότι, μέχρι σήμερα, ουσιαστική συνδρομή δεν έχει,  δυστυχώς, δοθεί».

Να σημειωθεί, ότι για την εν λόγω ακαρπία, της  ελαιοκομικής περιόδου 2020/21, επισκέφτηκε το νησί ο ίδιος πρόεδρος του ΕΛΓΑ  κ. Λυκουρέντζος , ο οποίος σε  συνάντηση με εκπροσώπους από τον ελαιοκομικό χώρο και όχι μόνο, δεσμεύτηκε για τη συνδρομή του εν λόγω οργανισμού. Επίσης, «ο πρώην υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης κ. Λιβανός, στην εκπνοή της θητείας του, σε απαντητικό έγγραφό του, με ημερομηνία 4/2/2022, σημείωνε «…την ένταξη  των  ελαιοκαλλιεργειών  σε  πρόγραμμα de minimis και χορήγηση ενίσχυσης στα 30 ευρώ/στρέμμα, οριζόντια σε όλους τους ασφαλισμένους  παραγωγούς…» Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, τηρείται σιγή  ιχθύος, και οι παραγωγοί εύλογα διερωτώνται για το τι μέλλει γενέσθαι. Μάλιστα, τελευταία, ακούγεται για ψαλίδισμα-περικοπή, κατά το ήμισυ, της  ως  άνω  αναφερόμενης  αποζημίωσης», τονίζεται στην επιστολή.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα