Ικανοποίηση φαρμακοποιών για ελέγχους Πλεύρη στα αποθέματα 5 πολυεθνικών εταιριών

0

Ικανοποίηση εκφράζουν οι φαρμακοποιοί για την απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη να ελέγξει τα αποθέματα σε φάρμακα πέντε πολυεθνικών εταιρειών.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν την ικανοποίησή τους να απαγορευτούν οι εξαγωγές για πολλά φάρμακα, με αφορμή τις ελλείψεις στην αγορά τον τελευταίο καιρό.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το πρωί της Τετάρτης (23.11.2022), το Υπουργείο Υγείας με εντολή Θάνου Πλεύρη προς τον ΕΟΦ προχωρά σε ακόμη πιο δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Διέταξε επιτόπιο έλεγχο σε 5 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Ο ΠΦΣ, σημειώνει ότι στις παραπάνω αποφάσεις, ελήφθησαν υπόψη οι αναφορές ελλείψεων, τις οποίες είχε αποστείλει στον ΕΟΦ, που περιλάμβαναν έναν κατάλογο περίπου 200 ελλειπτικών φαρμάκων, τα οποία σταθερά απουσιάζουν από το φαρμακείο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του Έλληνα ασθενή.

Ελλείψεις στα φάρμακα – Φαρμακοποιοί: Αγωνιούμε και επαγρυπνούμε

«Η απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας κατά αρχάς μας ικανοποιεί, αφού πέραν της διευρυμένης λίστας απαγόρευσης φαρμάκων, ξεκινάει ο έλεγχος της τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας ως προς την τήρηση των αποθεμάτων, ζήτημα το οποίο είχαμε επισημάνει εγκαίρως και το οποίο πρέπει να επεκταθεί με αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλους όσους μετέχουν στην διακίνηση του φαρμάκου.

Επίσης η απόφαση αυτή μας ικανοποιεί και ως προς τα χρονικά πλαίσια της απαγόρευσης των εξαγωγών, αφού δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκειά της, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων, τότε θα συνεχίσει να ισχύει. Τότε μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η αποτροπή αποθεματοποίησης των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων με σκοπό την εξαγωγή τους», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Προσθέτει ότι οι φαρμακοποιοί αγωνιούν και επαγρυπνούν, για τη διασφάλιση της εφαρμογής των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας και θα βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και επιτήρηση ως προς την επικαιροποίηση των στοιχείων των ελλείψεων σε φάρμακα, προκείμενου να προστατευθεί το αγαθό της Υγείας και η ποιότητα της ζωής των πολιτών.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

To άρθρο Ικανοποίηση φαρμακοποιών για ελέγχους Πλεύρη στα αποθέματα 5 πολυεθνικών εταιριών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .


πηγη