Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤουρκία: «Αντίφαση το μνημόνιο με την Αίγυπτο, όταν η Ελλάδα απωθεί αθώους...

Τουρκία: «Αντίφαση το μνημόνιο με την Αίγυπτο, όταν η Ελλάδα απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο»

Για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας» της Ελλάδας κάνει λόγο η Τουρκία, που έχει ενοχληθεί με το Μνημόνιο που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για θέματα έρευνας και διάσωσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών», προσθέτοντας ότι «αυτές οι περιοχές δεν είναι κυρίαρχες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Διαβάστε επίσης: Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και η προσπάθεια Ερντογάν για φιλίες με το Σίσι

«Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές αξιώσεις»

Και υποστήριξε τα εξής: «Οι κανόνες για τους χώρους έρευνας και διάσωσης ορίζονται από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται, σε περίπτωση που οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοεπικαλύπτονται.

»Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, που κήρυξαν η Τουρκία και η Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους».

Μάλιστα, δεν δίστασε να κατηγορήσει, κατά την πάγια τακτική της χώρας του, την Ελλάδα, λέγοντας ότι «πάντα απείχε από τη συνεργασία με τη χώρα μας σε αυτό το θέμα και επίσης απέρριψε τις προτάσεις συμφωνίας που είχαμε κάνει στο παρελθόν».

«Ο λόγος για αυτό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, «είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Στη συνέχεια, άλλωστε, ισχυρίστηκε ότι η δική μας προσέγγισε είναι αντίθετη με διεθνείς συμβάσεις και… «παράνομη».

«Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη στάση. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί νόημα πέρα ​​από αυτά τα δεδομένα στο μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

«Αντίφαση το μνημόνιο, όταν απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο»

Παρακάμποντας, φυσικά, την εργαλειοποίηση προσφύγων από τη δική του κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ότι «αποτελεί σοβαρή αντίφαση το ότι μια χώρα (σ.σ. η Ελλάδα), που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για να καταλήξει: «Στην πραγματικότητα, το κύριο κίνητρο πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης από την Ελλάδα είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το τελευταίο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.

»Η προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντι-τουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα, όσο και τα δικαιώματα της ‘τδβκ’, αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από εκεί. Η αιτία της πρόσφατης μη ισορροπημένης στάσης της Ελλάδας μάλλον πηγάζει από αυτό».


Πηγή

RELATED ARTICLES

Δημοφιλή

Τελευταία Σχόλια

Μαλακας μία ζωή με τα μουνόπανα που έχουμε μπλέξει επί Ηγουμενίτσα: “Έφοδος” στο ΤΕΠ, κλειστό το αιματολογικό- ΤΩΡΑ +(Βίντεο)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com