Ηγουμενίτσα: Χάος με τα Graffiti στο κέντρο της πολης + (ΦΩΤΟ)

0

Συνθήματα και μουντζούρες με μπογιά ή σπρέι σε τοίχους σπιτιών, σε δημόσια κτήρια, στις όψεις πολυκατοικιών του κέντρου, στις πλατείες, στις παιδικές χαρές: Η… τέχνη του δρόμου βρίσκει “διέξοδο” βανδαλίζοντας τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, μεταβάλλοντας σε καμβά οτιδήποτε δεν είναι ήδη βαμμένο.

Και πριν υπάρξουν παρεξηγήσεις, η κατάσταση δεν αφορά την τέχνη του γκράφιτι -που και αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα το πού μπορεί κάποιος να ζωγραφίσει- αλλά τα υβριστικά και γηπεδικά συνθήματα, ως έκφραση του πάθους κάποιου, όπως για παράδειγμα ο βανδαλισμός που υπέστει για δεύτερη φορά ο ιερός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Οι βανδαλισμοί σε δημόσια κτήρια και κοινόχρηστους χώρους ή ακόμα και ιστορικά μνημεία από γκράφιτι με πολιτικά, ποδοσφαιρικά ή ρατσιστικά συνθήματα τιμωρούνται από το νόμο και οι υπαίτιοι συλλαμβάνονται για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς. Όσον αφορά εκθέματα ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιότητες οι δράστες τιμωρούνται πιο αυστηρά με το νόμο περί αρχαιοτήτων και διώκονται αυτεπάγγελτα. Βέβαια, για να παρέμβει η Αστυνομία χρειάζεται κάποιος υπεύθυνος του χώρου ή και απλός πολίτης να τους ενημερώσει με μια αναφορά για τον τόπο, τον χρόνο, το μέγεθος της ζημιάς και το κόστος αποκατάστασης, ενώ δεν θα χρειαστεί μήνυση. Αντίθετα όσον αφορά υβριστικά συνθήματα ή φθορές από γκράφιτι σε ιδιωτική περιουσία, χρειάζεται ο καταγγέλλων να υποβάλει μήνυση. Σε ό,τι αφορά την πόλη της Ηγουμενότσας κατι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη.. και ίσως θα έπρεπε οι αρμόδιοι φορείς να μεριμνήσουν για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

 

Δείτε τις παρακάτω εικόνες:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ
ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΠΙΝΑΚΙΔΑ Κ.Ο.Κ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ