Τράπεζες: Τι θα κοστίσει η λήξη της πανδημίας

0

Με την πανδημία να βαίνει προς το τέλος της, οι τράπεζες ήδη ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Ο SSM παίρνει πίσω τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να προβούν σε ενέργειες που θα κοστίσουν το 2% επί του σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του Covid Guidance αλλάζουν με αποτέλεσμα το τέλος πολλών διατάξεων. Από την 1η Ιανουαρίου του 2023, ο SSM έχει προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων σε μία σειρά από θέματα όπως:

α) Τα IFRS9, διακόπτοντας το δικαίωμα για περιορισμένες προβλέψεις.

β) Επαναφέρει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας περίπου μία μονάδα πάνω από το κατώτερο επίπεδο.

γ) Στις περιπτώσεις που έχουν καταγράψει ζημιές από ομολογιακούς τίτλους, οι τράπεζες πρέπει να τις εμφανίζουν στο ακέραιο.

Οι «εντολές» του SSM

Αν και ο SSM δίνει κατά βάση οδηγίες, αποτελούν συνήθως «εντολές» για τις τράπεζες. Οπότε τα κεφάλαια CET1, που πρέπει να είναι 9,5% – 10% θα πρέπει, βάσει των οδηγιών, να φθάσουν στο 1,5% – 2% υψηλότερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, οι ενέργειες στις οποίες θα προβούν τα πιστωτικά ιδρύματα για να φέρουν εις πέρας τις νέες οδηγίες εκτιμάται πως δεν θα είναι χαμηλότερες των 2 δισ. ευρώ (νέες εκδόσεις, πώληση στοιχείων ενεργητικού, ενίσχυση οργανικής κερδοφορίας κ.λπ.).

Αγώνας δρόμου για την επενδυτική βαθμίδα

Οι τράπεζες ξεκινούν παράλληλα και έναν αγώνα δρόμου με στόχο την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδα αμέσως μετά την ανάκτηση της από την ελληνική οικονομία. Σε ότι αφορά τον S&P, τα πιστωτικά ιδρύματα τοποθετούνται τρεις και τέσσερις μονάδες πίσω από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Για να καταφέρουν να πάρουν την βαθμίδα οι τράπεζες πρέπει να πείσουν τους οίκους για συνεχή και αδιάλειπτη οργανική κερδοφορία, η οποία θα μπορέσει να διαμορφώσει και το οργανικό τους κεφάλαιο, θα πρέπει να φθάσουν τα κόκκινα δάνειά τους στον μέσο ευρωπαϊκό όρο παρά τις δυσκολίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ακόμη, θα πρέπει να προβούν σε ενέργειες εξαιρετικά πειστικές που θα αλλάξουν τα καταγεγραμμένα δεδομένα τους. Συγχρόνως οι τράπεζες οφείλουν να διανείμουν μέρισμα και προς αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιούν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να επιδείξουν και τα υψηλότερα δυνατά αποτελέσματα για το τέλος του 2022.

Η επίσκεψη Ενρία και το μέλλον των κόκκινων δανείων

Η άνοδος των επιτοκίων αποτελεί σύμμαχο των τραπεζών, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για την παραγωγή τοξικότητας μιας και δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα δάνεια. Οι τράπεζες πρέπει ακόμα να λύσουν το θέμα των πακέτων «Sunrise 3», του «Frontier 2» και του «Sollar», ενώ έχουν λάβει όλες τις σχετικές άδειες από τον SSM, δεν οδεύουν προς τον μηχανισμό «Ηρακλής». Οι τράπεζες δεν μπορούν να διατηρούν 1,5 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια διαθέσιμα προς πώληση επ’ αόριστον.

O Αντρέα Ενρία, κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα, αναμένεται να συζητήσει όλα τα παραπάνω ζητήματα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι τράπεζες θα παραλάβουν επισήμως τα στοιχεία για τα stress tests στο τέλος του Ιανουαρίου και η άσκηση θα ξεκινήσει για όλες τις τράπεζες.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ