Βαρουφάκης: Δανειζόμαστε 8% του ΑΕΠ για να καταναλώνουμε – Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη

0

Το σκηνικό εντός του οποίου θα γίνει η εκλογική αναμέτρηση το 2023 και σε επίπεδο χώρας και σε επίπεδο ΕΕ, περιέγραψε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Διαχρονική πτώχευση

«Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα. Ποτέ δεν είμασταν, τόσο ως ιδιωτικός όσο και ως δημόσιος τομέας, λιγότερο οικονομικά βιώσιμοι απ’ ότι σήμερα. Παράλληλα, ποτέ η Ευρώπη δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα. Ποτέ η ΕΕ δεν ήταν λιγότερο οικονομικά βιώσιμη απ’ ότι σήμερα», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και ιδίως για την περίπτωση της Ελλάδας, επισήμανε ότι το δημόσιο χρέος είναι 400 δισ., σε μια χώρα που, με ένα ετήσιο εισόδημα 200 δισ, αντιμετωπίζει καθημερινά όλο και υψηλότερα επιτόκια, για τα θεόρατα δάνεια, που το κράτος θα πρέπει να συνάψει ώστε, όταν στα τέλη της δεκαετίας, τελειώσει η σημερινή πιστωτική κάρτα – το κατ’ ευφημισμόν μαξιλαράκι – να αντιμετωπίσει τεράστιες αποπληρωμές».

«Ναι, ξέρω, τί σας νοιάζει εσάς το τέλος της δεκαετίας; Νοιάζει τον κόσμο εκεί έξω που δεν αντέχει να ατενίζει την διαχρονική του πτώχευση. Που κουράστηκε πια. Νοιάζει όμως τους σοβαρούς, τους υπομονετικούς, επενδυτές που μένουν μακριά από τη χώρα που βλέπουν τι έρχεται στο τέλος της δεκαετίας», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τρέχει με ρυθμό 8% ετησίως.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας από κοινού – μαζί – δανειζόμαστε 8% του συνολικού εισοδήματος της χώρας, μόνο και μόνο για να πληρώνουμε τις εισαγωγές. Σκεφτείτε το. Κάθε χρόνο, μια Ελλάδα χωμένη πιο βαθιά στα χρέη από ποτέ, δανείζεται 8% του εθνικού εισοδήματος για να καταναλώνει ότι καταναλώνει, χωρίς τίποτα σοβαρό να επενδύεται στις τεχνολογίες και παραγωγικές διαδικασίες του μέλλοντος – στο πράσινο υδρογόνο για παράδειγμα», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Απατηλή πίστη

«Να γιατί λέω ότι ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα», επέμεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ αυτή είναι «η σκληρή πραγματικότητα». δεν απαντά τίποτα. Η κυβέρνηση απλά βασίζεται στη γενναιοδωρία των δανειστών, είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Λέτε και ξαναλέτε ότι η καλή Ευρώπη βάζει πλάτη. Για τώρα, ναι. Υπό όρους βέβαια αποπνικτικούς – όπως 24% ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια που καταρρακώνουν την κοινωνία και φυγαδεύουν τον πλούτο των Ελλήνων μικρομεσαίων στα CaymanIslands, Χρηματιστήρια Ενέργειας που στεγνώνουν την όποια ρευστότητα έχει μείνει στα χέρια των ανθρώπων μας.

»Με άλλα λόγια, το κοινό αφήγημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόβλημα του χρέους είναι λυμένο (απλά τσακώνεστε μεταξύ σας για το ποιος από εσάς θυσιάστηκε για να το λύσει – Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος με το PSI, Αλέξης Τσίπρας με το 3ο και 4ο Μνημόνιο ή πιο πρόσφατα η «Μητσοτάκης ΑΕ»;) – αυτό το αφήγημα βασίζεται στην απατηλή πίστη ότι η ΕΕ μας το έχει λύσει το πρόβλημα. Ότι, δεν πα να δανειζόμαστε, ήδη υπερχρεωμένοι, το 8% του ΑΕΠ χρόνος μπαίνει χρόνος βγαίνει – η καλή ΕΕ κι οι ξένοι τραπεζίτες θα στηρίζουν ες αεί τα αρπακτικά του ιδιωτικού μας τομέα που μετατρέπουν τα νέα δάνεια σε χάρτινους πύργους και το πτωχευμένο κράτος που προσποιείται ότι δεν είναι πτωχευμένο επιδοτώντας τους ολιγάρχες του ρεύματος, των σουπερμάρκετ, των αεροδρομίων, των αυτοκινητοδρόμων».

Νέα λιτότητα

«Σκεφτήκατε όμως ότι η ΕΕ, στην οποία στηρίζεστε, για τα δανεικά και αγύριστα είναι εκείνη που έβαζε πλάτες στα δανεικά κι αγύριστα πριν το 2010 μέχρι που, κάποια στιγμή, έπαψε να βάζει πλάτες – με αποτέλεσμα την ανθρωπιστική κρίση του λαού μας, που συνεχίζεται και σήμερα με την ακρίβεια – την Νέα Λιτότητα που μαστίζει εκεί έξω;», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι την ώρα που η κυβέρνηση βασίζεται, ακόμα και για το χαρτί υγείας της τουαλέτας των υπουργείων», ποτέ η Ευρώπη δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα, ποτέ το οικονομικό μοντέλο της ΕΕ δεν ήταν λιγότερο βιώσιμο, ποτέ τόσο ο ευρωπαϊκός Βορράς όσο και ο ευρωπαϊκός Νότος δεν ήταν λιγότερο ικανοί να προωθήσουν τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης απ’ ότι είναι σήμερα.

Βόμβα στα οικονομικά θεμέλια της ΕΕ

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε τα κόμματα του «μνημονιακού τόξου» να αναλογιστούν ότι κάποια στιγμή, θα αρχίσουν διεθνείς συνομιλίες- κρυφά ή δημοσίως – για τον τερματισμό του πολέμου στη Ουκρανία. Συνομιλίες στις οποίες, για να έχουν ουσία, θα πρωτοστατήσουν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, ίσως και η Ινδία.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτήσουν το κόστος της Ειρήνης να το καταβάλει η ΕΕ. Ερώτημα: Ποιος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ σε αυτές τις συνομιλίες; Όχι βέβαια η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ούτε όμως ο Μακρόν ή ο Σολτς, τους οποίους οι Πολωνοί, Βαλτικοί και Σκανδιναβοί θεωρούν φιλοπουτινικούς. Χωρίς όμως το Παρίσι και το Βερολίνο, πως θα αποφασίσει η ΕΕ να πληρώσει το Euro1 τρις που απαιτεί ο Μπάιντεν; Εκεί καταλήγουμε. Φορολόγηση και πληρωμές χωρίς εκπροσώπηση των λαών της ΕΕ», είπε ο κ. Βαρουφάκης και παρατήρησε ότι αυτό «πέραν του ότι όλο αυτό είναι εξευτελιστικό για την ΕΕ, είναι και μια τεράστια βόμβα στα οικονομικά θεμέλια της ΕΕ».

Θα πληρώσει τα σπασμένα στην Ουκρανία

«Σε μια περίοδο αυξανόμενων επιτοκίων με μια ΕΚΤ που πιέζεται να αρχίσει να πουλάει (αντί να αγοράζει) κρατικά ομόλογα, με το γερμανικό βιομηχανικό μοντέλο να είναι καπούτ και τον Σολτς να προτείνει νέο ευρωπαϊκό δανεισμό όχι υπέρ ελλειμματικών οικονομιών, όπως η δική μας, αλλά υπέρ της γερμανικής βιομηχανίας που πλήττεται τα μέγιστα από τον βιομηχανικό και εμπορικό προστατευτισμό της Αμερικανικής κυβέρνησης, με το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει απομακρύνει ακόμα περισσότερο την ιδέα της πολιτικής ενοποίησης.

»Σε μια τέτοια περίοδο, αυτή η εξευτελισμένη και κατακερματισμένη ΕΕ, χωρίς αιδώ, χωρίς έστω και κάποια ηγεσία να κρατά το τιμόνι της – αυτή η ΕΕ θα εξαναγκαστεί από την Ουάσιγκτον να πληρώσει τα σπασμένα στην Ουκρανία και επί πλέον, να διαθέσει διαχρονικά στους Ουκρανούς αγρότες μέρος των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Έχετε τολμήσει να πείτε στους αγρότες μας τι θα συμβεί τότε;», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση τόλμησε να πει ποτέ στους Έλληνες αγρότες τι μέλλει γενέσθαι.

Πραγματικές ανάσες

«Το ΜέΡΑ25 σας το έλεγε πριν, σας το λέει και τώρα και στα τρία κόμματα του Μνημονιακού Τόξου: Η επιλογή σας της όλο και μεγαλύτερης εξάρτησης, το μόνιμο ναι σε όλα, σε αυτή την ΕΕ αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την Ελλάδα», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 που επισήμανε μάλιστα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα προσφέρει τίποτα στους πολλούς άμεσα ενώ, μεσοπρόθεσμα, θα υπονομεύσει την βιωσιμότητα της ΕΕ. Το ΜέΡΑ25, επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης έχει αντιπροτείνει πράγματα «που θα είχαν δώσει πραγματικές ανάσες στον λαό αλλά και στους Γερμανούς εργαζόμενους; Για παράδειγμα το διχίλιαρο σε κάθε οικογένεια απ’ ευθείας από την ΕΚΤ. Ή το ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ με το οποίο ένα σοβαρό μέρος εθνικού χρέους θα γινόταν ευρωπαϊκό».

«Σήμερα, τουλάχιστον κεκλεισμένων των θυρών, ακόμα και οι προϊστάμενοί σας στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο παραδέχονται ότι εκείνες οι προτάσεις θα ήταν ευεργετικές και πως το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν και αναποτελεσματικό και τοξικό – επειδή, προσθέτουμε εμείς, ήταν τόσο χυδαία ταξικό. Είναι, βέβαια, προπονημένοι σε αυτά τα meaculpa οι ευρωπαίοι ιθύνοντες. Αφού έχουν κάνει το κακό στους λαούς της Ευρώπης, πετάνε κι ένα meaculpa εφόσον δεν κοστίζει τίποτα στους ολιγάρχες που κινούν τα νήματά τους», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

Βέτο

«Ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν τα εγκλήματά τους κατά των πολλών πριν γίνουν είναι το βέτο. Σας λέγαμε, τόσο εσάς του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2019, όσο και εσάς της ΝΔ μετά το 2019: Χωρίς βέτο στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, με το «ναι σε όλα», η Ελλάδα θα γίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμη εντός μιας ΕΕ που κι αυτή θα γίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμη. Ακριβώς ό,τι έγινε, δηλαδή».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ξεχνώντας το μόνιμο τροπάρι ότι μόνο ψεκασμένοι αντιευρωπαϊστές ασκούν βέτο στην ΕΕ,… άσκησε βέτο! Βέτο υπέρ Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη και των υπόλοιπων εφοπλιστικών δυνάμεων», αλλά «βέτο για πράγματα που θα έκαναν καλό τόσο στους Έλληνες όσο και στους Γερμανούς εργαζόμενους, ούτε κατά διάνοια βέβαια».

«Από τις μεγαλύτερες απειλές για τον Κοινοβουλευτισμό είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τα αστικά κόμματα εξουσίας για το μέλλον πέραν των επόμενων εκλογών. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να χαϊδέψετε τα αυτιά των κατατρεγμένων την ώρα που δίνετε διαπιστευτήρια στους ολιγάρχες και κερδίζετε την εύνοιά τους. Όσο για το διευθυντήριο στο οποίο στηρίζεστε πλήρως, από τη μία την τρόικα Βρυξελλών-Φρανκφούρτης-Βερολίνου κι από την άλλη την Ουάσιγκτον, ένα μόνο που τους ενδιαφέρει: Να προκύψει μια κυβέρνηση που να συνεχίζει το μόνιμα αδιέξοδο ναι σε όλα», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 που πρόσθεσε:

Νέα λεηλασία

«Η επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης είναι καθ’ οδόν. Στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, το γνωρίζουν. Η επόμενη συγκυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τις τραγικές επιπτώσεις αυτής της επιδείνωσης, με νέα λεηλασία της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Και οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι η ίδια ντόπια και διεθνής ολιγαρχία που σήμερα αισχροκερδεί από τον πληθωρισμό και την χυδαία εκμετάλλευση μικρομεσαίων και μισθωτών».

Μπροστά σε αυτή την ζοφερή προoπτική, είπε ο κ. Βαρουφάκης, «το ΜέΡΑ25 προτείναμε διάλογο με εσάς που δηλώνετε προοδευτικοί. Δεν σας τον προτείναμε επειδή σας εμπιστευόμαστε. Σας τον προτείναμε από σεβασμό σε προοδευτικούς ανθρώπους που σας ακολουθούν. Επιλέξατε να κλείσετε την πόρτα σε αυτό το διάλογο παραπέμποντας μας μετά τις εκλογές, όταν το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η μοιρασιά καρεκλών και οφιτσίων».

Διάλογος με το αγωνιστικό κομμάτι της Αριστεράς

Στο κλίμα αυτό, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ως μοναδικό συνομιλητή του, «το διαπλεκόμενο ΠΑΣΟΚ που θεωρεί κατόρθωμά του και προσφορά στη χώρα ότι μας έβαλε στο κατάπτυστο 1ο μνημόνιο – ένα κόμμα για το οποίο ο Ανδρέας, αν το έβλεπε σήμερα, θα ντρεπόταν – αν κι όχι τόσο πολύ όσο αυτό το ΠΑΣΟΚ ντρέπεται για τον Ανδρέα».

«Λάβαμε το μήνυμά σας. Και προχωράμε τον διάλογο με το αγωνιστικό κομμάτι της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου μέρους της βάσης σας που δεν το βάζει κάτω. Με ανθρώπους ανένταχτους, τίμιους, άσπιλους. Με πατριώτες που δεν αντέχουν να βλέπουν την δέσμια Ελλάδα εντός μιας δέσμιας Ευρώπης», είπε ο γραμματέας τουΜέΡΑ25 και προέβλεψε:

«Το 2023 θα φέρει το ΜέΡΑ25 ενισχυμένο στην επόμενη Βουλή γιατί ο κόσμος εκεί έξω θέλει αυτή τη φωνή στο Κοινοβούλιο να κατονομάζει τους ολιγάρχες, να καταθέτει λυτρωτικές, εφαρμόσιμες, λύσεις κόντρα στις ολιγαρχικές πολιτικές».

Το 2023 θα μας ξαφνιάσει ευχάριστα, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κόσμος «θα αποδείξει ότι δεν είναι στην τσέπη όσων τον λεηλατούν, την ώρα που του λένε ότι είναι αυταπάτη η ρεαλιστική εναλλακτική στην συνθηκολόγηση με την λεηλασία του».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ