Εκλογές: Οι κόντρες σε «ζωντανή σύνδεση» με επιθέσεις για οικονομία και σκάνδαλα

0

Με συνεντεύξεις τύπου προς το λαό “επικοινωνούν” το αφήγημα των εκλογών. Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για σκάνδαλα, διάβρωση των θεσμών.

Υπό το κλίμα ακραίας πόλωσης οδηγείται η χώρα στις εκλογές με τους αρχηγούς των κομμάτων να παίζουν σκληρό ροκ, παρουσιάζοντας ολοένα και πιο ξεκάθαρα στον λαό τον προεκλογικό τους σχεδιασμό.

Δεν πέρασαν ούτε 10 ημέρες από την τηλεοπτική συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με θέμα την οικονομία (βάζοντας τον προβολέα την σταθερότητα που μπορεί να φέρει η ΝΔ). Και μία εβδομάδα μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας προέβη σε ολομέτωπη επίθεση για τα σκάνδαλα και τη διάβρωση των θεσμών, ζητώντας σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση διάλυση της Βουλής.

Με αιχμή τις υποκλοπές και τα σκάνδαλα, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά και μέσω “συνέντευξης τύπου”. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ΝΔ βάζει μπροστά το ατού της οικονομίας, τη μείωση της φορολογίας στη μεσαία τάξης κλπ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει ψηλά το θέμα των Θεσμών. Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε πρόταση μορφής, μεταφέροντας την ένταση των υποκλοπών στο ελληνικό κοινοβούλιο.

ΣΥΡΙΖΑ

«Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα και να δημιουργήσουν τείχος προστασίας της δημοκρατίας. Η δημοκρατία είναι ζωντανή όσο βρίσκεται στην υπεράσπιση του κάθε πολίτη», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο.

  • Η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας. Τα σκάνδαλα διαφθοράς, τόνισε, όπου εμπλέκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης είναι αυτά που έχουν καθορίσει την πολιτική ζωή του τόπου. «Η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής έχουν προχωρήσει πολύ βαθιά. Πραγματοποιείται μία μεγάλη αναδιανομή πλούτου υπέρ των ισχυρών. Η αισχροκέρδεια προστατεύεται με προκλητικό τρόπο», τόνισε. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις υποκλοπές, για «ζόφο» και «καθεστώς Μητσοτάκη».

  • Ασέλγησαν στο κράτος δικαίου. Οι υποκλοπές έγιναν υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η εξοπλιστική ασφάλεια έγινε τμήμα αυτού του παιγνίου, είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Το δίκτυο των υποκλοπών δεν ήταν μία αστοχία. Ήταν πολύπλοκο σχέδιο που ήθελε να συμπληρώσει τα δίκτυα της κλοπής. Ασέλγησαν στο κράτος δικαίου. Αυτό είναι το καθεστώς Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τέτοια κατάσταση σήψης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
  • ‘Αμεση διάλυση της Βουλής. Δηλώνουμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτήν την εκτροπή ακόμα και αν 156 βουλευτές αποφάσισαν σχετικά. Η κυβέρνηση για μας είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές άμεσα σε τρεις εβδομάδες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στις εκλογές, οι πολίτες θα συγκρίνουν την κυβέρνηση της ΝΔ με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ως προς την σταθερότητα, όσο και στις μειώσεις φόρων, επενδύσεις και επιδόματα προς τους πιο ευάλωτους. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα και έθεσε το δίλημμα: εάν προκύψει παρατεταμένη εκλογική αστάθεια ή μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει διαφορετική πολιτική δεν πρόκειται η χώρα να δει τη βαθμίδα «ούτε με κυάλι». Σε κάθε ευκαιρία, θυμίζει την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμές ως προς την οικονομική πολιτική. Τόνισε, με αφορμή την επενδυτική βαθμίδα, το γεγονός ότι η Κύπρος και η Πορτογαλία έχουν πετύχει τον στόχο. «Δεν εφάρμοσαν τρίτο μνημόνιο» ήταν το καρφί του πρωθυπουργού. «Και δεν κινδύνευσαν με έξοδο από την ευρωζώνη», πρόσθεσε.

  • Σταθερότητα. Θα επαναλάβω, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα μία φορά ότι η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η «έκρηξη» της ακρίβειας, προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο. Τόνισε ότι εάν πρόκειται να κάνουμε κάποια στιγμή μείωση έμμεσων φόρων, κάτι το οποίο το θεωρώ πιθανό στη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας, να είστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι ότι αυτή θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Αλλά θα είναι μία μείωση η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». Επίσης, είπε «ναι, είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα μας για τη δεύτερη τετραετία».

  • Οικονομική πολιτική. Συμπλήρωσε ότι πιστεύω ακράδαντα ότι αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά θα είναι ζήτημα χρόνου, λίγων μηνών, να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν το αν ίδιο μπορούν να πουν, με την ίδια σιγουριά, και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Εγώ είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό. Απολύτως σίγουρος γι’ αυτό. “Αν, όμως, για οποιονδήποτε λόγο -δεν εκτιμώ ότι θα γίνει- από τις εκλογές προκύψει κάποια παρατεταμένη αστάθεια ή μια κυβέρνηση η οποία θα έρθει και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από το δικό μας πρόγραμμα, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κυάλι. Για να σας το πω, έτσι, απλά και ωμά. Άρα, είπε, βεβαίως και η πρόοδος στην αξιολόγηση των διεθνών οίκων συνδέεται συνολικά με την πορεία του κυβερνητικού έργου.
  • Μεσαία τάξη. Η αποκλιμάκωση των φόρων για την επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός, θα είναι βάσει των οικονομικών περιθωρίων, είπε ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, και ότι η μείωση φόρων θα είναι πάντα στα περιθώρια που αφήνει η οικονομία. Επεσήμανε ότι μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση και άφησε αιχμές στην προηγούμενη κυβέρνηση τονίζοντας ότι «αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση».
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ