Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΘΕΣΠΡΩΤΙΑΗγουμενίτσα: Σήμερα το απόγευμα στις 7 η ημερίδα με θέμα «Βλαχόφωνος Ελληνισμός

Ηγουμενίτσα: Σήμερα το απόγευμα στις 7 η ημερίδα με θέμα «Βλαχόφωνος Ελληνισμός

Ημερίδα με θέμα «Βλαχόφωνος Ελληνισμός, Ιστορία- Εθνικοί Αγώνες-Μελλοντικές προοπτικές» διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και τον Σύλλογο Βλάχων Θεσπρωτίας στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ της Ηγουμενίτσας σήμερα το απόγευμα και ωρα 19:00.

Η Ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς των επισήμων καλεσμένων και θα ακολουθήσουν ομιλίες πάνω στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον βλαχόφωνο Ελληνισμό.

Ο ομ. Καθηγητής ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Τρίτος στην ομιλία του με τίτλο «Η προσφορά των βλαχοφώνων στην Επανάσταση του 1821» θα αναφερθεί όχι μόνο στους αγώνες για την παλιγγενεσία αλλά και στην σημαντική συμβολή των βλαχόφωνων Ελλήνων στην ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους.

Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ.Β. και Π.Β.Α. κ. Μιχαήλ Μαγειρία με τίτλο «Η ΠΟΠΣ Βλάχων και η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία» όπου θ’ αναφερθεί στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι δύο αυτοί συλλογικοί φορείς των βλαχόφωνων Ελλήνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν βλαχόφωνοι ελληνικής καταγωγής.

Τέλος, ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνιος Μπέζας στην ομιλία του με τίτλο «Η πολιτική πλευρά του βλάχικου ζητήματος» θα αναλύσει το βλάχικο ζήτημα από την σκοπιά του πολιτικού αναφερόμενος σε όλα τα σημαντικά προβλήματα που αυτό το τεχνητό ζήτημα έχει προκαλέσει στην Ελλάδα καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Η Ημερίδα θα κλείσει με συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα