Νέα Σελεύκεια: Με άλογα η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου +(φώτο-βίντεο)

0

Με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στη Νέα Σελεύκεια. Στον Εσπερινό παρευρέθηκαν οι βουλευτές Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας και κ. Μάριος Κάτσης καθώς επίσης και της υπόλοιπης πολίτικης ηγεσίας του τόπου.

Μετά τον εσπερινό, οι καμπάνες της εκκλησίας,χτύπησαν χαρμόσυνα. Έξω από το ναό οι καβαλάρηδες, κρατούν πάνω στα άλογα, εικόνες του Αη Γιώργη και της Αναστάσεως. Μέσα σε κλίμα κατάνυξης οι πιστοί με αναμμένα κεριά τους ακολουθούν, στην ιερή περιφορά. “Οι καβαλάρηδες του ‘Αη-Γιώργη”, έθιμο που έφεραν από την πατρίδα τους πριν από 95 χρόνια οι πρόσφυγες Μικρασιάτες από το Ανεμούριο, αναβιώνει κάθε χρόνο στο χωριό, την παραμονή της εορτής του Αγίου.

Η περιφορά των εικόνων έγινε σε όλους τους δρόμους και στις συνοικίες του χωριού, για να έχουν “προστασία” οι οικογένειες. Όλοι μαζί στο τέλος της λιτάνευσης, έψαλλαν το Χριστός Ανέστη και τοποθέτησαν τις εικόνες στον Ιερό Ναό. Η πλειονότητα των κατοίκων της Νέας Σελεύκειας διατηρεί με ευλάβεια τα ήθη και τα έθιμα που έφεραν στη νέα πατρίδα, οι παππούδες και οι πατεράδες από τη Μικρά Ασία το 1926, τότε που εγκαταστάθηκαν εκεί, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους. Το έθιμο εκτός από το παραδοσιακό θρησκευτικό χρώμα έχει και πατριωτικό χαρακτήρα.

Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους πολλές εικόνες του ‘Αη Γιώργη που ήταν ο προστάτης της χαμένης τους πατρίδας. Στη θέση όπου σήμερα στέκεται ο ιερός Ναός, υπήρχαν δύο προσφυγικά σπίτια, όπου έζησαν “ξεκληρισμένες” οικογένειες, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι . , οι οποίες αποφάσισαν να τα μετατρέψουν σε εκκλησία. Σε ειδική προθήκη μέσα στον ναό τοποθετήθηκαν και οι εικόνες από τη Μικρά Ασία. Όμως, όταν το 1979 έγινε ένας ισχυρός σεισμός στην περιοχή από ένα κερί άρπαξαν φωτιά και καταστράφηκαν οι περισσότερες.

Ο ιερός Ναό του Αη Γιώργη για τους πρόσφυγες έχει ισχυρό συμβολισμό. Εκεί θα γονατίσουν και θα προσευχηθούν. Εκεί μπροστά στις εικόνες θα ζητήσουν τη χάρη του Αγίου για τα προβλήματα τους. Ο μεγάλος πολυέλαιος είναι το δώρο μιας γυναίκας τουρκικής καταγωγής, η οποία το 1991 επί ένα μήνα προσευχόταν μέσα στο ναό για να τεκνοποιήσει. Όταν αυτό πραγματοποιήθηκε, επέστρεψε και έδωσε στην εκκλησιαστική επιτροπή 500 μάρκα για να αγοραστεί ένας πολυέλαιος ως ευχαριστία στον ‘Αη Γιώργη που έδωσε “φως στη ζωή της”.

Δείτε το παρακάτω βίντεο και τις φωτογραφίες:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ