Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΘΕΣΠΡΩΤΙΑΤο 1ο Νηπιαγωγείο Φιλιατών συμμετείχε στο πρόγραμμα Εtwinning One seed one worl

Το 1ο Νηπιαγωγείο Φιλιατών συμμετείχε στο πρόγραμμα Εtwinning One seed one worl

Το eTwinning είναι μια ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες,
χρησιμοποιώντας εργαλεία Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται για να επιτύχουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη.
Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν νέες φιλίες.

Φέτος,  το 1ο Νηπιαγωγείο Φιλιατών, συμμετείχε στο πρόγραμμα Εtwinning Oneseed one worldστα πλαίσια της  μαθησιακής  περιοχής  “Περιβάλλον και εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη”. Μέσα από το πρόγραμμα και με τη βοήθεια των Τ.Π.Ε. τα παιδιά ανέπτυξαν στάσεις και αξίες που αφορούσαν το περιβάλλον, συμπεριφορές και δράσεις που διαφυλάσσουν το φυσικό κεφάλαιο (επινοώντας, συμμετέχοντας και διασκεδάζοντας  σε δημιουργικές δραστηριότητες σχετικά με τους σπόρους) ώστε να γίνουν ενεργοί και περιβαλλοντικά εγγράμματοι πολίτες, να αγαπήσουν τη φύση, να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και τα εργαλεία Web2, να βοηθηθούν στην επίλυση προβλημάτων, να συνεργαστούν με την οικογένειά τους, να κάνουν νέους φίλους και να αποκτήσουν διαφορετικές εμπειρίες από διαφορετικές  χώρες.

Στο έργο συμμετείχαν 11 εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών από 3 διαφορετικές χώρες (Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία).Ιδρυτές του προγράμματος η  Züleyha Aslan από την Προύσα Τουρκίας και η Ευαγγελία Λάζου από την περιοχή Φιλιατών του Ν. Θεσπρωτίας.

Το πρόγραμμα ήταν ένα έργο διάρκειας 3 μηνών. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο αλλά εξαιτίας κάποιων τεχνικών δυσκολιών κατέστη αδύνατη η συνεργατική δράση κατά τον πρώτο μήνα  και έτσι συνεχίζεται και κατά τον μήνα Μάιο με πολλά  εκπαιδευτικά οφέλη για τους μαθητές. Τα παιδιά πειραματίστηκαν, συνεργάστηκαν, παρατήρησαν, ανάλυσαν, ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία των απόψεών τους και την κριτική σκέψη τους, υπήρξε διάδραση  μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων συμμετέχοντας σε κοινές δραστηριότητες και έλεγχος της μαθησιακής ικανότητας, προάγοντας  και αναπτύσσοντας  τη μεταγνωστική τους ικανότητα.

Στο πρώτο στάδιο του έργου, τα παιδιά φύτεψαν σπόρους σε ποτηράκια και τα άφησαν στην τάξη μέχρι να βλαστήσουν, φυτεύοντας παράλληλα τους ίδιους σπόρους και στον κήπο της αυλής,  προκειμένου να εντοπίσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές. Σ’ αυτό το στάδιο είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον η συνεργασία του Νηπιαγωγείου με την ομάδα του Τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος του ΕΠΑΛ Φιλιατών με την οποία συνεργάστηκαν  κατά τη διάρκεια όλου του προγράμματος. Αυτούς τους 3 μήνες πραγματοποιήθηκαν  αρκετές δραστηριότητες κωδικοποίησης σε διάφορους τομείς με τη βοήθεια πολλών web 2.0 εργαλείων, είτε για ατομικές ,είτε για συνεργατικές δράσεις ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε δραστηριότητες e safety-ασφάλειας στο διαδίκτυο. Επίσης πραγματοποιήθηκαν ομαδικές συναντήσεις συνεργατών (εκπαιδευτικών και μαθητών)μέσω τηλεδιάσκεψης τόσο για την υλοποίηση κοινών δράσεων όσο και για τον προγραμματισμό νέων. 

Το τελικό στάδιο του προγράμματος περιλαμβάνει  έναν μικρό κήπο με λαχανικά, βότανα και άνθη, έκθεση των δραστηριοτήτων που δημιουργήθηκαν, ανοιχτή για το κοινό καθώς και την εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιήσουμε στο σχολείο μας.

Το 1ο Νηπιαγωγείο Φιλιατών ευχαριστεί θερμά το ΕΠΑΛ Φιλιατών και τους μαθητευόμενούς του για την υλοποίηση του προγράμματος καθώς και τους γονείς που υποδέχθηκαν το πρόγραμμα με χαρά στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σ’ αυτή την προσπάθειά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα