Πολιτική: Πως θα ήταν ο εκλογικός χάρτης στο Νομό Θεσπρωτίας αν ίσχυε η απλή αναλογική

0

Ο «Κλεισθένης» και η απλή αναλογική οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση την αυτοδιοίκηση με την κυβέρνηση. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, όπως υποστηρίζουν οι αυτοδιοικητικοί πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα οδηγήσει σε πλήρη αποσταθεροποίηση των δήμους καθώς δύσκολα θα συγκροτηθούν πλειοψηφίες, ικανές να αντέξουν στην τετραετία. Οι επόμενες θα είναι ημέρες κρίσιμων αποφάσεων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες καθώς οδηγούνται και πάλι σε κοινό συνέδριο, το δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέκος Καχριμάνης είχε κάνει μία εύκολη νίκη από την πρώτη Κυριακή. Το 50,8% του διασφάλισε την εκλογή και του έδωσε 31 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο από το σύνολο των 51 του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με το ίδιο ποσοστό στην περίπτωση εφαρμογής της απλής αναλογικής, ο ίδιος θα είχε εκλεγεί και πάλι Περιφερειάρχης από τον πρώτη Κυριακή αλλά το ποσοστό θα του έδινε 25 έως 26 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα διέθετε δηλαδή μία οριακή πλειοψηφία, γεγονός που προφανώς θα δημιουργούσε προβλήματα στην λειτουργία του σώματος και στην λήψη αποφάσεων.

Δύσκολα θα ήταν τα πράγματα και για τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο. Με το 38% του πρώτου γύρου θα είχε 11 με 12 συμβούλους σε σύνολο 27 που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ανάλογη θα ήταν η κατάσταση και στον Δήμο Σουλίου. Η σημερινή δήμαρχος Σταυρούλα Μπραίμη είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με 51%. Το ποσοστό αυτό της έδωσε 16 από τις 27 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά αν ίσχυε η απλή αναλογική θα είχε το πιθανότερο 14.

Παρόμοια η εικόνα και στο Δήμο Φιλιατών. Ο Σπύρος Παππάς, εξελέγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή συγκεντρώνοντας το 50,9%. Το ποσοστό αυτό του έδωσε τις 13 από τις 21 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο όμως αν ίσχυε η απλή αναλογική δύσκολα θα έφτανε στις 11.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here