ΑρχικήΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΓιατί το να κάθεστε σταυροπόδι μπορεί να είναι κακό για την υγεία!

Γιατί το να κάθεστε σταυροπόδι μπορεί να είναι κακό για την υγεία!

Υπάρχουν συνήθως δύο τρόποι για να καθίσετε και να σταυρώσετε τα πόδια σας, ο ένας είναι στο γόνατο και ο άλλος στον αστράγαλο.

Συνηθίζετε το σταυροπόδι με το δεξί ή με το αριστερό πόδι επάνω; Περίπου το 62% των ανθρώπων ανεβάζουν το δεξί πόδι πάνω από το αριστερό, το 26% το αντίθετο και ένα 12% δεν έχει κάποια προτίμηση.

Αλλά όσο άνετο κι αν είναι να κάθεσαι σταυροπόδι, μπορεί να είναι κακό για κάποια θέματα υγείας και στάσης σώματος.

Παίζει ρόλο το τι είδους σταυροπόδι προτιμάτε

Έρευνα δείχνει ότι το να κάθεσαι σταυροπόδι μπορεί να επιδεινώσει την κακή ευθυγράμμιση των γοφών, με τον ένα γοφό να είναι ψηλότερα από τον άλλο.

Και αλλάζει και την ταχύτητα με την οποία το αίμα κινείται μέσω των αιμοφόρων αγγείων στα κάτω άκρα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το σταυροπόδι στα γόνατα είναι χειρότερο από εκείνο στους αστραγάλους. Πράγματι, το να κάθεστε με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης λόγω της συγκέντρωσης αίματος στις φλέβες και η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για το αντισταθμίσει. Και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία. Γι’ αυτό όταν μετράτε την αρτηριακή σας πίεση θα πρέπει να έχετε τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα.

Τι επίδραση έχει το σταυροπόδι στο σώμα

Όσο συχνότερα κάθεστε σταυροπόδι, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε μακροπρόθεσμες αλλαγές στο μήκος των μυών και στη διάταξη των οστών στην λεκάνη σας. Και λόγω του τρόπου με τον οποίο τα οστά συνδέονται μεταξύ τους, το σταύρωμα των ποδιών μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και των ώμων.

Η θέση του κεφαλιού σας μπορεί ενδεχομένως να μην ευθυγραμμίζεται λόγω αλλαγών στα οστά του αυχένα, καθώς στο σταυροπόδι η σπονδυλική στήλη αντισταθμίζει την πίεση, για να κρατήσει το κέντρο βάρους σας πάνω από την λεκάνη.

Ο λαιμός σας μπορεί επίσης να επηρεαστεί επειδή η μία πλευρά του σώματος είναι πιο αδύναμη από την άλλη. Η ίδια ανισορροπία μπορεί να παρατηρηθεί στους μύες της λεκάνης και της πλάτης ως αποτέλεσμα της κακής στάσης του σώματος και των πιέσεων και των καταπονήσεων που προκαλούνται από το σταυροπόδι.

Η λεκάνη μπορεί επίσης να μην ευθυγραμμιστεί λόγω της παρατεταμένης τάσης (τράβηγμα) των γλουτιαίων μυών στην μία πλευρά, που σημαίνει ότι γίνονται πιο αδύναμοι.

Το να κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει και την πιθανότητα σκολίωσης (μη φυσιολογική ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης) και άλλων παραμορφώσεων.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει χρόνιο πόνο που επηρεάζει την εξωτερική πλευρά του ισχίου και του μηρού.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το να κάθεσαι με σταυρωμένα πόδια μπορεί να θέσει το περονιαίο νεύρο, γνωστό και ως ινώδες νεύρο, στο κάτω πόδι σε κίνδυνο συμπίεσης και τραυματισμού. Αυτό συνήθως εκδηλώνεται ως αδυναμία όταν προσπαθείτε να σηκώσετε την πλευρά του μικρού δακτύλου του ποδιού. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι βραχύβιο και επανέρχεται στο φυσιολογικό μέσα σε λίγα λεπτά.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι το σταυροπόδι θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμοκρασία των όρχεων πρέπει να είναι μεταξύ 2°C και 6°C κάτω από την τυπική θερμοκρασία του σώματος. Το να είστε καθιστοί αυξάνει τη θερμοκρασία των όρχεων κατά 2°C και το σταυροπόδι μπορεί να την αυξήσει έως και 3,5°C περισσότερο. Και μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του οσχέου ή των όρχεων μπορεί να μειώσει τόσο τον αριθμό όσο και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι λόγω των διαφορών στην ανατομία ανδρών και γυναικών είναι πιθανώς πολύ πιο εύκολο για τις γυναίκες να κάθονται σταυροπόδι – ιδιαίτερα επειδή οι άνδρες έχουν μειωμένο εύρος κίνησης στο ισχίο.

Πόδια και αρθρώσεις

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το να κάθεται κανείς με σταυρωμένα πόδια μπορεί να είναι ευεργετικό για μερικούς ανθρώπους. Μια μικρή μελέτη του 2016, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι για άτομα που έχουν το ένα πόδι μακρύτερο από το άλλο, το να κάθονται σταυροπόδι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ύψους των δύο πλευρών της λεκάνης, βελτιώνοντας την ευθυγράμμιση στην στάση και στο περπάτημα.

Το να κάθεσαι με σταυρωμένα πόδια φαίνεται επίσης να μειώνει τη δραστηριότητα ορισμένων μυών, ιδιαίτερα των λοξών μυών (αυτών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα όπου βάζεις τα χέρια σου στους γοφούς σου) σε σύγκριση με το να κάθεσαι με τα πόδια μπροστά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μυς του πυρήνα σας.

Ομοίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι το να κάθεσαι σταυροπόδι βελτιώνει τη σταθερότητα των λαγόνιων αρθρώσεων (υπεύθυνες για την μεταφορά βάρους μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και των ποδιών).

Και φυσικά, η περίφημη στάση γιόγκα “λωτός” στη γιόγκα ή τον διαλογισμό, θέτει το σώμα καθιστό στο πάτωμα με σταυρωμένα πόδια. Υπάρχουν, ωστόσο, πολύ λίγα στοιχεία για το κατά πόσον η παρατεταμένη χρονική περίοδος σε αυτήν τη θέση μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα από τα προβλήματα που προκαλεί και το σταυροπόδι σε μια καρέκλα. Μάλιστα, για πολλούς ανθρώπους η γιόγκα προσφέρει τεράστια οφέλη, ακόμα και για εκείνους που έχουν ήδη προβλήματα στα γόνατα.

Σταυροπόδι: Ποια είναι λοιπόν η… ετυμηγορία;

Είναι μάλλον καλύτερο να αποφύγετε να σταυρώνετε τα πόδια σας αν μπορείτε. Εντούτοις, πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το σταύρωμα των ποδιών πιθανώς να επιδεινώνονται και από άλλα υποκείμενα ζητήματα, όπως η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Έχοντας λοιπόν αυτά κατά νου, η κύρια συμβουλή είναι να μην κάθεστε ακίνητοι στην ίδια θέση για πολύ καιρό και να είστε τακτικά δραστήριοι.

Πηγή: https://theconversation.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στάση σώματος: Πώς καθόμαστε σωστά στον υπολογιστή

Στάση σώματος: Πώς να κάθεστε στο αυτοκίνητο για να μην έχετε πόνους σε αυχένα, πλάτη και πόδια

Πόνοι σε μέση, αυχένα, χέρια και πόδια: Οι κανόνες στην σωστή στάση σώματος [pics + vid]

φωτό: iStock


Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com