Ηγουμενίτσα: Αποκλειστική συνέντευξη με τον υποψήφιο δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Γόγολο

0

Κύριε Γόγολε σας καλωσορίζουμε στο www.thesprotia24.gr και θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί τόσο τα τοπικά θέματα όσο και την σχετική επικαιρότητα. Τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώσατε, την υποψηφιότητας σας για το Δήμο Ηγουμενίτσας. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση άλλα και γιατί κάνατε μια τέτοια ανακοίνωση, τόσο νωρίς, εφόσον οι εκλογές είναι σχεδόν μετά από δυο χρόνια..

ΑΠ:Πρόθεση δική μου και ενός ικανού αριθμού νέων αυτοδιοικητικών προσώπων είναι να δηλώσουμε αρχικά τις προθέσεις μας προς τους πολίτες, για τον ανεξάρτητο σχηματισμό τον οποίο δημιουργήσαμε. Εν συνεχεία να επεξεργαστούμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του Δήμου με επιστημονικές μεθόδους, αλλά παράλληλα ακούγοντας και την κοινωνία. Να καταγράψουμε τις απόψεις των συλλόγων και φορέων, αλλά και των απλών πολιτών, προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα που θα έχει το όραμα, τις πρακτικές λύσεις των προβλημάτων, ακόμη και την αλλαγή νοοτροπίας όπου αυτό απαιτείται. Όλα αυτά θέλουν χρόνο και προετοιμασία. Αυτός είναι ο λόγος της πρωτοβουλίας που από κάποιους κρίθηκε πρώιμη. Δημιουργήθηκε αρχικά ένας πυρήνας νέων ανθρώπων που θα πλαισιωθεί από όσους πιστεύουν και οραματίζονται έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Δήμο Ηγουμενίτσας. Ένα Δήμο που θα σέβεται τους πολίτες, θα δημιουργεί προοπτικές, θα λειτουργεί με διαφάνεια και ίση αντιμετώπιση προς όλους. Δεν θα αποτελεί πεδίο προσωπικής ανέλιξης και δεν θα υπηρετεί προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα. Η σύνθεση του σχηματισμού μας θα αποτελείται από νέους αλλά και έμπειρους συμπολίτες, ανθρώπους της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, ανεξάρτητους από τις κεντρικές πολιτικές τους απόψεις, με μοναδικό σκοπό ένα σύγχρονο Δήμο στην υπηρεσία των πολιτών. Νωρίς λοιπόν η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, γι αυτούς που οι κομματικοί μηχανισμοί φροντίζουν για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου τους. Για εμάς, σε εύλογο χρονικό σημείο για να διαμορφωθεί κατάλληλα το ψηφοδέλτιο μας, ώστε να υπάρχει γεωγραφική κάλυψη, προτεραιότητα στους νέους και τις ιδέες τους, προοδευτική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση και κυρίως θέληση για προσφορά μακριά και πέρα από την προσωπική πολιτική τοποθέτηση.

Κύριε Γόγολε είστε ένας άνθρωπος που κατά το παρελθόν είχατε διατελέσει και αντιδήμαρχος στο δήμο Ηγουμενιτσας και σαφώς γνωρίζετε πολύ καλά τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, ένα από αυτά είναι ότι στην πόλη της Ηγουμενιτσας, δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός για τα αδέσποτα ζώα, ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε ένα όχημα για κάποια περισυλλογή ενός αδέσποτου, ούτε φυσικά το μέρος στο οποίο πηγαίνουν τα ζώα είναι κατάλληλο για την παραμονή τους και όλα βασίζονται σε ένα φιλοζωικό σωματείο που πραγματοποιεί το έργο που θα έπρεπε να κάνει η αρμόδια αρχή.Θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι η δέσμευση σας για την επόμενη μέρα εφόσον οι πολίτες σας εκλέξουν δήμαρχο της πόλης. Τι θα γίνει με το καταφύγιο των ζώων; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός;

ΑΠ: Αγγίζετε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Δεν είναι απλό το θέμα. Η αντιμετώπιση με ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων με καλύτερες συνθήκες, δεν το μοναδικό πρόβλημα. Αρχικά να καταδικάζουμε κατηγορηματικά την νοοτροπία ανθρώπων που ζουν ανάμεσά μας, οι οποίοι προβαίνουν στην απαράδεκτη ενέργεια να αφήνουν ελεύθερα τα ζώα που είχαν επιλέξει για συντροφιά τους για κάποιο χρονικό διάστημα, χωρίς να ενδιαφέρονται για την τύχη τους. Η πολιτική για τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Ηγουμενίτσας είναι επιεικώς απαράδεκτη. Ομοιάζει με την συμπεριφορά των συμπολιτών που ανέφερα προηγουμένως, έχοντας μαζί τους ένα κοινό χαρακτηριστικό, δεν αγαπούν τα ζώα και το δικαίωμά τους στη ζωή. Προέρχομαι από οικογένεια κτηνοτρόφων και ήδη διατηρώ μια κτηνοτροφική μονάδα και αγαπώ όλα τα ζώα από μικρό παιδί. Συμφωνώ μαζί σας ότι ο χώρος που έχει επιλέγει είναι απαράδεκτος. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο γι αυτό, όπως και για πολλά θέματα του Δήμου. Επιγραμματικά σας αναφέρω μερικές από τις προθέσεις μου: Ενημέρωση των πολιτών για τα ζώα και την συνυπάρξη τους με τους ανθρώπους. Βασικές πληροφορίες και προϋποθέσεις πριν και μετά την υιοθεσία ενός ζώου. Καταγραφή των ζώων συντροφιάς, ώστε από το μετέπειτα αδέσποτο να πιστοποιείται ο ιδιοκτήτης του. Εκδηλώσεις για τα ζώα, ώστε να τα γνωρίσουν οι υπόλοιποι συμπολίτες και να τα αγαπήσουν όπως τους αξίζει. Πληροφορίες για όσους δεν έχουν καταλάβει την αξία της συντροφιάς ενός σκύλου ή μιας γάτας. Ότι η αίσθηση της ασφάλειας δεν είναι μοναδικός λόγος από για την απόκτηση ενός σκύλου, πόσο μάλλον το ζώο ως παιχνίδι των παιδιών μας ή ακόμη και η ανάπτυξη του εγωισμού μας με συντροφιά στη βόλτα από έναν μεγαλόσωμο σκύλο. Εδώ να τονίσω την συνεισφορά των φιλοζωικών σωματείων και πολλών εθελοντών. Όμως δεν φθάνει. Η ομάδα εργασίας που έχουμε συστήσει για το θέμα αυτό, έχει κάνει τις πρώτες επαφές. Η Δημοτική Αρχή δεν ενδιαφέρεται, γι αυτό και δεν γνωρίζει πως υπάρχουν τρόποι, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, να βελτιωθεί η κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο Δήμο. Ήδη υπάρχουν Δημοτικές αρχές που έχουν βρει τις λύσεις και τους πόρους. Πρόσφατα ενημερώθηκα για τη συνεργασία του Δήμου Ωρωπού με σχετικό ιδιωτικό φορέα και το ενδιαφέρον της ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό. Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή μας, η αγάπη είναι το κλειδί. Δεν αγαπάνε τα ζώα, δεν ενδιαφέρονται γι αυτά. Και εκεί διαφέρουμε με τη σημερινή Δημοτική Αρχή !

Πρόσφατα σε σχετικές δηλώσεις σας εκφράσετε τη θετική σας άποψη για το νέο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, σχετικά με το τρόπο διεξαγωγής των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, το λεγόμενο σχέδιο Κλεισθένης. Η δήλωση σας αυτή έρχεται σε αντίθεση με αυτή που εξέφρασε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σε πρόσφατη συνεδρίαση όπου η συντριπτική πλειονότητα όσων τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση χαρακτήρισαν, μεταξύ άλλων, «καταστροφικό για την Αυτοδιοίκηση». Εσείς πως πιστεύετε ότι το νέο σχέδιο νόμου θα βοηθήσει για το Δήμο Ηγουμενίτσας;

ΑΠ: Θα απαντήσω ευθέως και σύντομα. Η ” καταστροφή της αυτοδιοίκησης” είναι μια φράση που ακούω συνεχώς τα 25 χρόνια που ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αποτελεί μέρος των ανακοινώσεων που γράφονται στα κομματικά γραφεία και υιοθετούνται από τις εκάστοτε διοικήσεις της ΚΕΔΕ, με σκοπό το πολιτικό όφελος. Αυτή η λογική ήταν ” καταστροφή της αυτοδιοίκησης” Οι αποφάσεις που παίρνονται στα δημοτικά συμβούλια με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, όπου επικρατεί η λεγόμενη “κομματική πειθαρχία”, γιατί δεν θα μπορούν να παρθούν από συμπολίτες μας, που έχουν εκλεγεί αναλογικά με τον συνδυασμό τους; Είναι δυνατόν, στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι Δήμοι και ο ελληνικός λαός γενικότερα, να μη συμφωνούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών με το δίκαιο και το σωστό ; Το moto μου είναι : Η Τοπική αυτοδιοίκηση θα λύσει τα προβλήματά της με την απλή λογική και τη συναίνεση και όχι με την απλή ή ενισχυμένη αναλογική.

Κύριε Γόγολε χωρίς να θέλουμε να αμφιβάλουμε για τις καλές σας προθέσεις,πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις από πολλούς υποψήφιους δημάρχους, κάποιοι είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν μόνο στα λόγια, με βάση τα οικονομικά στοιχειά του Δήμου Ηγουμενίτσας ποια θα είναι τα πρώτα μετρά που θα λάβετε και κατά πόσο εφικτό θα είναι να πραγματοποιηθούν;

ΑΠ: Η γεωγραφική θέση, το ανάγλυφο του εδάφους, οι υποδομές και η τεχνολογική εξέλιξη ως εργαλείο διοίκησης, ορίζουν τους άξονες του οράματός μας για το Δήμο Ηγουμενίτσας: Εξυπηρέτηση του πολίτη. Από την έκδοση οποιουδήποτε εγγράφου έως την άμεση παρέμβαση στο πεντάπτυχο των προβλημάτων Λακούβα – Λάμπα – Σκουπίδια – Νερό – Αδέσποτα ζώα. Κοινωνική πολιτική. Ριζική διαμόρφωση του κοινωνικού παντοπωλείου με επέκταση και σε άλλους τομείς. Συνεργασίες στον τομέα αυτό με την εκκλησία, τον ιατρικό σύλλογο, τον φαρμακευτικό σύλλογο τον εμπορικό σύλλογο,το Επιμελητήριο κ.α. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να οργανώσουμε κοινωνικές δομές υψηλού επιπέδου για τους αναξιοπαθούντες στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Τουρισμός, προβολή, μικρές υποδομές στοχευμένες στην αύξηση της τουριστικής περιόδου. Πρωτογενής τομέας. Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό τους. Γεωργία – Κτηνοτροφία – Ιχθυοκαλλιέργειες – Αρωματικά φυτά – Τυποποίηση. Τεχνολογία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα δίνει λύσεις από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα θέματα. Εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας σε ότι αναβαθμίζει ή εξελίσσει τον Δήμο. Προγράμματα χρηματοδότησης από την Ε.Ε. Θα επεξεργαστούμε και θα υποβάλουμε προτάσεις για προγράμματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και όχι τη συμμετοχή σε άυλα προγράμματα ταξιδιών για το πολιτικό προσωπικό. Προγράμματα για το περιβάλλον και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, της τοπικής κουζίνας κλπ Στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας και τη συνεχή περικοπή των δημοσίων επενδύσεων τα έργα υποδομής θα γίνουν πρωτίστως, όπου είναι αναγκαία και ώριμα. Δεν θα υποσχεθούμε αυτά που δεν θα γίνουν. Όμως θα είμαστε έτοιμοι ως Δήμος και γι αυτά. Με την ενεργοποίηση – αξιοποίηση των υπηρεσιών μας και την άοκνη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας, προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και το βήμα που μου δώσατε να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Δημάρχου Ηγουμενίτσας. Θέλω να πληροφορήσω τους συμπολίτες μου, πως εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε κάθε πρόταση και κάθε ιδέα από όλους σε όλο το επόμενο διάστημα μέχρι και μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Τους καλώ να απεγγλωβιστούν από πολιτικές ή άλλες δεσμεύσεις και να φτιάξουμε από κοινού ένα ” μέτωπο του καλού” για τον τόπο μας και τα παιδιά μας.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ