Επιφυλάξεις για την εποπτευόμενη χρήση ναρκωτικών

0

Επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να νομοθετήσει τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικοί επιστήμονες. Αν και αντιμετωπίζουν θετικά τη διάταξη στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ δεν λείπουν και όσοι εκφράζουν δυσπιστία για τις προθέσεις του υπουργείου, καθώς, όπως τονίζουν, και μόνο η παραπομπή σε υπουργική απόφαση, που θα θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις, σημαίνει νέες καθυστερήσεις στη δημιουργία των χώρων.

Χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με εκπρόσωπους φορέων (Praksis, Θετική Φωνή, Προμηθέας κ.ά.) αλλά και με ειδικούς επιστήμονες (με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Αγγελο Χατζάκη και την καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη), προκειμένου να ακούσει τη θέση τους επί του θέματος.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος είναι θετικός επί της αρχής στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι επιθυμεί να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης χρήσης ναρκωτικών στην Αθήνα. Από την πλευρά τους, όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση υποστήριξαν τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, ωστόσο χαρακτήρισαν προβληματικά κάποια σημεία της σχετικής διάταξης, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην υποχρεωτική δημιουργία μητρώου για τους χρήστες και τις προβλέψεις αναφορικά με την ποινική αντιμετώπιση των ατόμων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες των χώρων αυτών. Μεταξύ των θέσεων που διατυπώθηκαν είναι ότι δεν διευκρινίζεται για ποιον λόγο χρειάζεται η τήρηση μητρώου και πώς θα ισχύσει ακριβώς η μη δίωξη των χρηστών όταν αυτοί κάνουν χρήση εντός των χώρων. Επιπλέον, ορισμένοι αντιδρούν στην πρόθεση για «πιλοτική εφαρμογή» των χώρων όπως αυτή εκφράστηκε από τον υπουργό, υπενθυμίζοντας ότι ήδη πιλοτική εφαρμογή υπήρξε στο παρελθόν (2013) με τον σταθμό «Οδυσσέας». Ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε ώστε να τοποθετηθεί η Ν.Δ. συνολικά τις επόμενες ημέρες, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά διάθεση από μένα να εμπλακούμε με την κυβέρνηση σε καμία κομματική αντιπαράθεση γι’ αυτό το θέμα».

Ο τομεάρχης Υγείας της ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, αμφισβήτησε την πραγματική πρόθεση του υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει χώρους εποπτευόμενης χρήσης. Οπως είπε, «εδώ είναι ξανά μία δήλωση καλής πρόθεσης για την εφαρμογή των χώρων εποπτευόμενης χρήσης, αλλά χωρίς υπουργική απόφαση, χωρίς λεπτομέρειες, χωρίς εξειδίκευση, πάει στις καλένδες». Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για πολιτική ολιγωρία και καθυστερήσεις της κυβέρνησης οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Εν τω μεταξύ, συνεδρίασε χθες η Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για τα Ναρκωτικά στο υπουργείο Υγείας, ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, προκειμένου να παρουσιαστεί ο νέος εθνικός συντονιστής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών κ. Χρήστος Κουιμτσίδης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η πρόσφατη αναφορά του υπουργού στη Βουλή, ο οποίος δήλωσε εμμέσως ότι δεν υπήρξε από προηγούμενες κυβερνήσεις καλύτερη επιλογή –«αυτού του επιπέδου», είπε χαρακτηριστικά για τη συγκεκριμένη θέση–, ενόχλησε πολλούς, που έκαναν λόγο για απαξίωση επιστημόνων με πολλές «περγαμηνές» που διαχρονικά υπηρέτησαν τον χώρο.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here