ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣτα 278 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 308 λοιμώξεων του αναπνευστικού στη Θεσσαλία...

Στα 278 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 308 λοιμώξεων του αναπνευστικού στη Θεσσαλία – 7 άτομα νοσηλεύονται

Στα 278 ανέρχονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και στα 308 τα κρούσματα λοιμώξεων αναπνευστικών στη Θεσσαλία, ενώ 7 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιφέρειας λόγω γαστρεντερίτιδας, όπως τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση για τους πλημμυροπαθείς. 

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλία, με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) του ΕΟΔΥ και τις ΤΟΜΥ της Πρωτοβάθμιας, είναι το μοντέλο που θέλουμε για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα για τους πλημμυροπαθείς.

Η ίδια επεσήμανε ότι σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου των πληρωμάτων που επιχειρούν στο πεδίο.

Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, 1.300 άτομα επισκέφτηκαν τις δομές υγείας στις πληγείσες περιοχές το τελευταίο 24ώρο. Καταγράφηκαν 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 308 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Σε ό,τι αφορά το νερό, η κυρία Αγαπηδάκη είπε πως στο Δήμο Κιλελέρ, στην περιοχή της Νίκαιας, είναι κατάλληλο.

Την ίδια ώρα, παρατείνεται έως τις 06:00 της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου 2023 η δωρεάν διέλευση όλων των οχημάτων από τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου από τη Νίκαια μέχρι τον Μαλιακό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Επίσης, με σκοπό τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, εξαιτίας των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Daniel», παρατείνεται για το ίδιο διάστημα η δωρεάν διέλευση από τα διόδια για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιόνια Οδό και κατά μήκος της Ιόνιας Οδού, ανεξαρτήτως κατευθύνσεως.

Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων. Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση αυτού του έκτακτου μέτρου.

«Δεν τίθεται θέμα καταλληλότητας των αλιευμάτων του Παγασητικού»

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η επιχείρηση αποκομιδής των νεκρών ζώων, ανέφερε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης. Επεσήμανε ότι στην προσπάθεια αυτή συμβάλουν 40 στελέχη του στρατού και ιδιώτες, τους οποίους ευχαρίστησε.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δηλωθέντων νεκρών ζώων, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι 70.935 αιγοπρόβατα, 6.136 βοοειδή, 20.326 χοιρινά και 131.795 πτηνά. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.

Εν συνεχεία, ανέφερε τους αριθμούς των συλλεχθέντων νεκρών ζώων μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Έχουν συλλεχθεί 37.007 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.460 χοιρινά, 148 βοοειδή, 50.515 πτηνά.

Ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων ή καταλληλότητας των αλιευμάτων του Παγασητικού. ‘Όπως πρόσθεσε, το μόνο πρόβλημα που υφίσταται είναι η στέρηση της δυνατότητας στους αλιείες να ασκήσουν την αλιευτικούς δραστηριότητα απρόσκοπτα, λόγω της αδυναμίας χρήσης των αλιευτικών εργαλείων τους.

Τέλος, γνωστοποίησε πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου αύριο ξεκινά σειρά επαφών προκειμένου να προωθήσει τις διαδικασίες για την παροχή βοήθειας στη χώρα μας. Επίσης, θα συναντήσει τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, τον οποίο θα προσκαλέσει στη Θεσσαλία.

Νέες καταβολές αποζημιώσεων τις επόμενες ημέρες – 13.091 αιτήσεις έως το μεσημέρι 

Συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου της κρατικής αρωγής στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, όπως τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Μέχρι σήμερα, το μεσημέρι, στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr, έχουν υποβληθεί, σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, 13.091 οριστικοποιημένες αιτήσεις, καθώς και 4.428 προσωρινές αιτήσεις. Επίπροσθετα, όπως τόνισε, συνεχίζεται και η διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων από τα στελέχη της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι καταβολές τόσο της ενίσχυσης για την αποζημίωση της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών όσο και της πρώτης αρωγής θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες.

Επίσης, ο υφυπουργός σημείωσε ότι συνεχίζονται και οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής σε κάθε γωνιά των πληγεισών περιοχών, τόσο για την απώλεια της οικοσκευής όσο και για ζημιές στην δομή των σπιτιών και των λοιπών κτηρίων.

Όπως τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος, οι αυτοψίες, με την ολοκλήρωση του έργου της σημερινής ημέρας, θα πλησιάσουν τις 11.000 περιπτώσεις σε 156 κοινότητες σε όλη την Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι αυτοψίες έχουν αρχίσει πλέον και στις περιοχές που κατά την περασμένη εβδομάδα είχαν ενταχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία ώστε να γίνουν και εκεί οι διασταυρώσεις.

Στη συνέχεια ο κ.Τριαντόπουλος τόνισε ότι οι καταβολές των αποζημιώσεων θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες σε όλους τους δικαιούχους και όλοι όσοι δικαιούνται θα λάβουν τις επόμενες μέρες, σταδιακά, τις προβλεπόμενες ενισχύσεις.

«Θέλω σε αυτό να είμαι ξεκάθαρος. Διασταυρώσεις, αυτοψίες και ελέγχους κάνουμε σε όλες τις περιοχές, είτε προχωρήσαμε στην αυτόματη διαδικασία είτε όχι. Και έτσι διασφαλίζουμε ότι οικονομική ενίσχυση στο τέλος του έργου θα έχουν λάβει μόνο αυτοί που το δικαιούνται» υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «όσοι δεν δικαιούνται δεν θα λάβουν ή σε ελάχιστες περιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν ποσά, θα επιστραφούν μετά από διασταυρώσεις και συμψηφισμούς ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Αυτό άλλωστε προβλέπει και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση».

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πάνω στη δυσκολία των συμπολιτών μας δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να την εκμεταλλευτεί σε βάρος τους. Αντιθέτως σε αυτή τη μεγάλη δυσκολία θα σταθούμε και στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη που το έχει ανάγκη και θα είμαστε εδώ συνεχώς» κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

«Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή της μάχης» – Επιτήρηση με drones για τη στάθμη της λίμνης Κάρλα

«Εξακολουθούμε από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το ακραίο φαινόμενο της κακοκαιρίας “Daniel” στη Θεσσαλία να είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία όσο και το ΓΕΕΘΑ, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού στην πρώτη γραμμή της μάχης στην πιο ακραία εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στη χώρα μας», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία.

Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι στο πεδίο ήταν και είναι εκατοντάδες εθελοντές με προσωπικό και μέσα, τους οποίους και «… ευχαριστούμε για την άδολη συνεισφορά τους».

Στην συνέχεια ανέφερε ότι η Πυροσβεστική συνεργάζεται με τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται.

Σχετικά με την επιχειρησιακή δράση του Πυροσβεστικής, αυτή αφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, σε περιστατικά κυρίως απαντλήσεων υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους, καθώς και της μεταφοράς τροφίμων νερών φαρμακευτικού υλικού στις πληγείσες περιοχές.

Επιπρόσθετα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής είπε ότι συνολικά μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν καταγραφεί 10.003 κλήσεις και 3.387 αντλήσεις υδάτων, ενώ 3.576 πολίτες έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

Σε ό,τι αφορά την λίμνη Κάρλα, επεσήμανε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη της στάθμης του νερού, ενώ παράλληλα επιτηρούμε με drones όλες τις παραλίμνιες περιοχές και βρίσκονται εκεί ομάδες του Πυροσβετικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας».

«Κυρίες και κύριοι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας για την παροχή κάθε είδους βοήθειας όποτε και αν μας ζητηθεί μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.


πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com