ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ Αθήνα αποκαθηλώνει τα στερεότυπα: Μια πόλη χωρίς διακρίσεις

Η Αθήνα αποκαθηλώνει τα στερεότυπα: Μια πόλη χωρίς διακρίσεις

Η Κατερίνα Θ. Κατριβάνου, Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας στο Δήμο Αθηναίων, με άρθρο της εξηγεί με ποιους τρόπους η πρωτεύουσα αντιμετωπίζει τα στερεότυπα.

«Εάν με ρωτούσατε ποιο είναι το Νο1 κοινωνικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, θα σας απαντούσα χωρίς δεύτερη σκέψη: τα στερεότυπα. Τα στερεότυπα είναι εκείνα που μας εμποδίζουν να πετύχουμε μια κοινωνία γνήσιας ισότητας, στην οποία όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρχουν και να δημιουργούν, χωρίς φόβο και χωρίς διακρίσεις.

Με τον όρο “στερεότυπα” εννοούμε όλο εκείνο το συσσωρευμένο και γενικευμένο φορτίο αντιλήψεων που οδηγούν σε ένα αυθαίρετο «τσουβάλιασμα» ανθρώπων, κοινωνιών ή και ολόκληρων λαών. Είναι οι συνειδητές και ασυνείδητες αντιδράσεις που οδηγούν σε εγκλωβισμούς που αναπόφευκτα καταλήγουν στην έμφυλη βία. Είναι εκείνες -οι αποδεκτές ακόμη- κοινωνικές αντιλήψεις, οι οποίες επιτρέπουν «ξεπλύματα τιμής» και δικαιολογούν «εγκλήματα πάθους». Είναι πρακτικές που λειτουργούν διαχωριστικά και εξουσιαστικά.

Προφανώς, μπροστά σε αυτή τη διαπίστωση δε μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα, ιδίως όταν γνωρίζουμε πως η επίλυση αυτής της κατάστασης απαιτεί μια πληθώρα προσεκτικά σχεδιασμένων κινήσεων και, φυσικά, χρόνο. Η κοινωνία μας δεν αλλάζει αυτόματα. Δεν κλείνουμε το διακόπτη και εξαφανίζονται οι παθογένειες. Θέλει συνεχή και συνεπή δουλειά από όλους μας. Θέλει επιμονή, θέλει ευαισθητοποίηση, θέλει ειλικρινές ενδιαφέρον. Είναι μια μεγάλη εικόνα με πάρα πολλά μικρά κομμάτια, κι εμείς καλούμαστε να τα συμπληρώσουμε σωστά.

«Στην πόλη της Αθήνας είπαμε ένα μεγάλο φτάνει πια»

Είμαι, όμως, αισιόδοξη! Και αυτό, γιατί στην πόλη της Αθήνας αποφασίσαμε να πούμε ένα μεγάλο «φτάνει πια», χτυπώντας το κακό στη ρίζα του. Ο Δήμαρχος, κ. Κώστας Μπακογιάννης, έχοντας εκφράσει από την πρώτη στιγμή σαφή πολιτική βούληση επ αυτού, ίδρυσε την Αντιδημαρχία Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, της οποίας αυτή τη στιγμή προΐσταμαι. Αυτό, πέρα από τη συμβολική προτεραιοποίηση της θεματικής, μας έλυσε τα χέρια και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Πρακτικά, λοιπόν, αυτή τη στιγμή έχουμε ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά που χωρά τους πάντες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λοιπόν, δουλεύουμε συστηματικά και σε πολλά επίπεδα.

Στο επίπεδο προστασίας, αναβαθμίζουμε τον χώρο του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε σε θύματα έμφυλης βίας, προκειμένου να βελτιώσουμε τους όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειάς τους.

Ταυτόχρονα, στο επίπεδο πρόληψης, δουλεύουμε εντατικά στο Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων, όπου, πέρα από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχουμε (ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική και εργασιακή συμβουλευτική), ανοίγουμε τη βεντάλια της θεματολογίας μας και ξεκινάμε και μαθήματα ελληνικών σε γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών, με σκοπό την ενδυνάμωσή τους και την εύρεση εργασίας.

Προάγουμε την ισότητα των φύλων στην πράξη και φροντίζουμε οι πολιτικές και οι δράσεις του Δήμου Αθηναίων να ενσωματώνουν, στο σύνολό τους, την οπτική του φύλου (gender mainstreaming), ενώ ταυτόχρονα να ευαισθητοποιούν την τοπική κοινωνία, σε θέματα ισότητας και αλληλοσεβασμού.

Όλα αυτά, συνιστούν μια υπόγεια επανάσταση στο Δήμο της Αθήνας. Μια επανάσταση με στόχο να καταρριφθούν τα στερεότυπα, ώστε να εξασφαλίσουμε όρους ισορροπίας, ισότητας και αλληλεγγύης. Και αυτή η προσπάθεια, είμαι σε θέση να γνωρίζω, πως τα επόμενα πέντε χρόνια θα ενταθεί ακόμη περισσότερο. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: μια Αθήνα απαλλαγμένη από διακρίσεις και από κάθε μορφή έμφυλης βίας».

ΟΗΕ: «Καμπανάκι» για την Παγκόσμια Ανάπτυξη – «Η ανθρωπότητα θα κινδυνεύσει αν δεν αναληφθεί δράση άμεσα»

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com