Τα προβλήματα με τη Δύση στρέφουν το Ριάντ προς την Ασία

0


Ο ισχυρός άνδρας του βασιλείου ποζάρει με φόντο το Σινικό Τείχος.

Ιδιαίτερα καρποφόρος κρίνεται η επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Κίνα, επόμενο σταθμό της μεγάλης ασιατικής περιοδείας του, που ξεκίνησε με το Πακιστάν και την Ινδία, ενώ θα ολοκληρωθεί με τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας έκλεισε συμφωνία για τη δημιουργία διυλιστηρίου και πετροχημικού συγκροτήματος, προϋπολογισμού 10 δισ. δολαρίων. Οι δύο χώρες υπέγραψαν 35 συμφωνίες, συνολικού ύψους 28 δισ. δολαρίων, στη διάρκεια επενδυτικού φόρουμ.

Προηγουμένως, ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας είχε κλείσει μεγάλες συμφωνίες επενδύσεων με τον παραδοσιακό σύμμαχο της χώρας του, το Πακιστάν, όπως και εξίσου σημαντικές συμφωνίες για την πώληση πετρελαίου στην Ινδία. Οι New York Times εκτιμούσαν πως οι εντάσεις στις σχέσεις του Ριάντ με τη Δύση λόγω της αποτρόπαιης δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολη, υποχρεώνουν τη βασιλική οικογένεια να στραφεί πιο αποφασιστικά προς την Ασία.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης κορυφής, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα του είναι καλός φίλος και εταίρος της Σαουδικής Αραβίας και τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας διάδοχος εξήρε το μεγάλο σχέδιο του Κινέζου ηγέτη «Μία Ζώνη – Ενας Δρόμος» και υποστήριξε το δικαίωμα της Κίνας να παίρνει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για την εισαγωγή της κινεζικής γλώσσας στα προγράμματα σπουδών των σχολείων και των πανεπιστημίων.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here