Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Αν κάτι έχει αποδείξει η πολιτική πορεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι σήμερα είναι ότι δεν έχει πολλές κινήσεις, αλλά όλες τους αποδεικνύονται τις περισσότερες φορές αποτελεσματικές. Γι’ αυτό σήμερα σίγουρο στοίχημα θεωρείται ότι στον απόηχο της ανάληψης της ευθύνης από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) της βομβιστικής επίθεσης την περασμένη Κυριακή στην Άγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση θα αρχίσει να ασκεί πιέσεις προς πολλές κατευθύνσεις, δηλαδή στις χώρες της Ευρώπη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, και χώρες της Δύσης στις οποίες έχουν καταφύγει πολλοί Κούρδοι για να γλιτώσουν τις πολλές διώξεις που υφίστανται.
Απόδειξη αυτού αποτελούν οι όροι που έχει θέσει ο Ερντογάν για να δώσει την έγκρισή του στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αφορούν τον περιορισμό της δυνατότητας δράσης μετωπικών οργανώσεων του PKK στο εξωτερικό και έκδοση καταζητούμενων στην Τουρκία.
PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==
Ήδη η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι θεωρεί το PKK και το YPG, δηλαδή την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας, ως τους κύριους στόχους της μετά τον εντοπισμό των βομβιστών της προαναφερόμενης επίθεσης. Για του λόγου το αληθές, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι οι δύο βομβιστές που πυροδότησαν τη βόμβα μπροστά από κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα, την περασμένη Κυριακή, που είχε στόχο τον ίδιο, αλλά τραυμάτισε δύο αστυνομικούς, προέρχονταν από τη Συρία.
Επομένως όλες οι βάσεις των Κούρδων μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ, αποτελούν, πλέον, νόμιμους στρατιωτικούς στόχους. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε επιπλέον, ότι είχαν εκπαιδευτεί στη μεσανατολική χώρα, γι’ αυτό και υποσχέθηκε μία «πολύ ακριβή» τιμωρία από την Τουρκία.
Όπως σχολίαζαν αυτές τις ημέρες οι αναλυτές, η παραπάνω επίθεση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία πραγματοποιεί στοχευμένες επιθέσεις κατά κουρδικών στόχων στο Βόρειο Ιράκ και στη Βόρεια Συρία.
Επίσης, η συνεχής ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία για το μέλλον της παρουσίας των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ και στη Σουηδία, ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε στο προαναφερθέν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Να σημειωθεί ότι γενικότερα τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει αρκετές εισβολές στη Βόρεια Συρία κατά των πολιτοφυλακών YPG, τις οποίες θεωρεί ότι συνδέονται με το PKK. Ωστόσο, το YPG είναι, επίσης, ο κύριος σύμμαχός του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους και η υποστήριξη αυτής της δύναμης, με επικεφαλής τους Κούρδους, έχει δημιουργήσει κλυδωνισμούς στη σχέση Άγκυρας και Ουάσινγκτον, καθώς και στους δεσμούς της Τουρκίας με άλλα συμμαχικά κράτη, όπως τη Γαλλία.
Σε κάθε περίπτωση, από το 2016 το -εκτός νόμου- Κουρδικό Εργατικό Κόμμα είχε αποφύγει τις υψηλού προφίλ επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, αφενός λόγω της εντατικοποίησης της δράσης των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, και αφετέρου επειδή η κουρδική οργάνωση δεν ήθελε να επικυρώνει με δημόσιο τρόπο το χαρακτηρισμό «τρομοκρατική οργάνωση» που η Τουρκία και άλλες χώρες της έχουν αποδώσει.
Το ερώτημα που εγείρεται τώρα είναι αν η τελευταία βομβιστική επίθεση αντιπροσωπεύει αλλαγή της στρατηγικής του. Είναι, δηλαδή, πιθανό η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης να έχει οδηγήσει την ηγεσία του PKK στην εκτίμηση ότι δεν έχει άλλη λύση από την κλιμάκωση των επιθέσεων σε τουρκικό έδαφος, ώστε να πιεστεί η Άγκυρα σε νέα διαπραγμάτευση;
Αν ισχύει αυτό, το μήνυμα που έστειλε η επίθεση της περασμένης Κυριακής είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα. Δεν είναι, όμως, δεδομένο ότι το PKK είναι σε θέση να προχωρήσει σε τέτοια κλιμάκωση που θα ωθούσε την τουρκική κυβέρνηση σε μία νέα ειρηνευτική διαδικασία, εκτιμούν οι αναλυτές. Από την πλευρά της η Άγκυρα θα ήθελε τυχόν διαφαινόμενη κλιμάκωση των επιθέσεων του PKK να πιέσει και τις ΗΠΑ να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία.
Για την ώρα πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ ξέρουν πως το PKK αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά δεν έχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας αποτελεί απειλή για τη γειτονική χώρα.
πηγη