ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤο Τσέρνομπιλ είναι ακόμη εδώ - Βρέθηκαν ραδιενεργά ίχνη σε...

Το Τσέρνομπιλ είναι ακόμη εδώ – Βρέθηκαν ραδιενεργά ίχνη σε 23 πάρκα της Αττικής

Έχουν περάσει περισσότερα από 37 χρόνια από τον Απρίλιο 1986 όπου εξερράγη στην Ουκρανία, ο ένας εκ των αντιδραστήρων του Πυρηνικού Σταθμούς του Τσέρνομπιλ, εκλύοντας ραδιενέργεια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών πέθαναν 39 άνθρωποι που εκτέθηκαν άμεσα στο ουράνιο που ξέφυγε στην ατμόσφαιρα, ενώ στην πορεία των χρόνων τα ραδιενεργά στοιχεία που εκλύθηκαν προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από καρκίνο και λευχαιμία.

Σήμερα εν έτη 2023, τα ραδιενεργά ίχνη βρέθηκαν στην Αττική σε 23 πάρκα, σε ποσότητες που δεν προκαλούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Το παραπάνω αποκαλύφθηκε από έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ το οποίο διαπίστωσε την παρουσία καισίου 137 (Cs-137), που αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεγαλύτερες τιμές αγγίζουν σχεδόν τα 86 Bq/kg, τιμή που εντοπίστηκε κοντά σε πάρκο της Πανεπιστημίου, ενώ σε κάποια από τα πάρκα, όπως της Καλλιθέας και του Ταύρου, οι τιμές ήταν αμελητέες.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι τα επίπεδα που εντοπίστηκαν από την πρόσφατη έρευνα τους είναι πολύ κάτω από το όριο κινδύνου, ωστόσο αποτελούν ένδειξη της επίμονης παρουσίας του κασίου, το οποίο χρειάζεται 30 χρόνια για να υποδιπλασιαστεί.

«Τα δείγματα μετρήθηκαν και μελετήθηκαν στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ με σύγχρονους ανιχνευτές ακτινοβολίας, με ένα καλά βαθμονομημένο σύστημα, στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας του Φοίβου Γελάτσορα. Και επειδή θέλουμε πληροφόρηση ανοιχτή στην κοινωνία, σε συνεργασία με τον ερευνητή Παύλο Κρασσάκη δημιουργήσαμε παράλληλα έναν διαδραστικό χάρτη, ένα ειδικό πληροφοριακό σύστημα γεωχωρικής κατανομής με δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης και επέκτασης των δεδομένων», δήλωσε ο Θεόδωρος Μερτζιμέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο ΕΚΠΑ.


πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com