ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Στρατηγικής σημασίας ο Έβρος – Ούτε ένα βήμα πίσω...

Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Στρατηγικής σημασίας ο Έβρος – Ούτε ένα βήμα πίσω στο μεταναστευτικό

Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου περιόδευσε μαζί με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εκ νέου υποψήφιο, Χρήστο Μέτιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χρήστος Μέτιος περπάτησαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κατοίκους και καταστηματάρχες.

Στον χαιρετισμό του σε συγκέντρωση πολιτών, ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως αν αναζητούσε τα στατιστικά των επισκέψεων που έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια, «μάλλον ο Έβρος πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής» στις επισκέψεις του, «για καλούς και όχι για τόσο καλούς λόγους».

«Αλλά είμαστε πάντα εδώ και στα καλά και στα δύσκολα», προσέθεσε και αναφέρθηκε στην υποστήριξη, με την προσωπική του παρουσία, της υποψηφιότητας του Χρήστου Μέτιου για τη θέση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη καλής συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης Β´ βαθμού, λέγοντας πως η κυβέρνηση ήταν στο πλευρό όλων των περιφερειαρχών: «Όταν εκπονήσαμε τα αναπτυξιακά σχέδια για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, ακούσαμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες κάθε τοπικής κοινωνίας και έτσι μπορέσαμε για πρώτη φορά να συνενώσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και να μπορέσουμε να εκπονήσουμε, για κάθε Περιφέρεια και για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά, ένα δυναμικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο, όταν υλοποιηθεί, πραγματικά θα αλλάξει την όψη του τόπου».

Επισήμανε, ωστόσο, πως «για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να έχουμε περιφερειάρχες με τους οποίους ξέρουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Έχουμε δοκιμαστεί στη συνεργασία μας, αλλά συμμεριζόμαστε και το ίδιο αναπτυξιακό όραμα». Και δήλωσε πως αυτό ισχύει για τον Χρήστο Μέτιο, ζητώντας από τους πολίτες να τον εκλέξουν ξανά περιφερειάρχη.

«Στρατηγικής σημασίας περιοχή ο Έβρος»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου, υπογραμμίζοντας πως «είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την κυβέρνησή μας, αλλά συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, έχουν καταστεί κόμβος ενεργειακός, κόμβος διαμετακομιστικός, κόμβος με στρατηγική σημασία, αν λάβει κανείς υπόψη του τι συμβαίνει στην ευρύτερη γειτονιά μας. Όλα αυτά προσφέρουν τεράστιες αναπτυξιακές ευκαιρίες, όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη, αλλά και για ολόκληρο τον Έβρο», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην συμμετοχή του σε μια τριμερή διάσκεψη στη Βάρνα, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, λέγοντας πως το πρώτο αντικείμενο στην ατζέντα τους είναι πώς θα μπορέσουν να δρομολογήσουν τα έργα του νέου κάθετου άξονα, που θα συνδέσουν τελικά, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και μέσω Αλεξανδρούπολης, τα λιμάνια της Βάρνας και της Κωνστάντζας.

«Είναι έργα στρατηγικής σημασίας, που θα αναβαθμίσουν τις οδικές μας υποδομές, θα αναβαθμίσουν τις σιδηροδρομικές μας υποδομές, θα αναβαθμίσουν τις ενεργειακές μας υποδομές. Καθιστούν τον Έβρο, Περιφερειακή Ενότητα στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας με πολίτες, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα

«Καταφέραμε την ανακατανομή 86 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα μας και την περιοχή του Έβρου, με τις μεγάλες πυρκαγιές, και απευθυνόμενους στους πολίτες ανέφερε: «Θυμάστε όταν είχα έρθει πριν από λίγες εβδομάδες, μετά την πολύ δύσκολη πυρκαγιά την οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε εδώ, στον Έβρο – μία από τις μεγαλύτερες φωτιές που είχαμε ποτέ στην πατρίδα μας – σας είχα κοιτάξει στα μάτια και σας είχα πει ότι θα είμαι κοντά σας, θα εξασφαλίσω τους απαραίτητους πόρους, έτσι ώστε τα έργα αποκατάστασης από αυτήν την πολύ τραυματική πυρκαγιά να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Παλαγία και, όπως είπε, διαπίστωσε με χαρά ότι τα πρώτα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ήδη ξεκινήσει από τους «εξαιρετικούς δασικούς συνεταιρισμούς σας, μέσω μίας σημαντικής χορηγίας που έγινε από την ΔΕΠΑ, η οποία μάλιστα ήταν και αυτή που έφτιαξε το Δημοτικό, έτσι ώστε μέσα σε 15 μέρες τα παιδιά να μπορέσουν να ξαναπάνε σχολείο και να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά με περισσότερη αισιοδοξία».

«Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καταφέραμε να ανακατανείμουμε 86 εκατομμύρια, επαναλαμβάνω, 86 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης αποκλειστικά για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και στη Ροδόπη, στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός στην Παλαγία που επλήγη από τις φωτιές στον Έβρο

«Πυλώνας για τον Έβρο το Δημοκρίτειο»

Προσέθεσε πως έχουμε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία στη διάθεσή μας: «κρατικοί πόροι, ευρωπαϊκοί πόροι, περιφερειακοί πόροι, το νέο ΠΕΠ, τα νέα ΠΕΠ τα οποία αυτή η κυβέρνηση εξασφάλισε – πήγαμε από τα 5,8 στα 8 δισεκατομμύρια. Αυτοί είναι οι συνολικοί πόροι που θα διαχειριστούν οι 13 Περιφέρειες», όπως είπε.

«Σε απόλυτο συντονισμό, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, από τα αντιπλημμυρικά μέχρι τα μεγάλα αρδευτικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν. Έργα πολύ σημαντικά για τις υποδομές, για το φυσικό αέριο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε σε έργα που έχουν να κάνουν «με το κοινωνικό κράτος, με τη στήριξη των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την Πολιτική Προστασία και τη σημασία την οποία αποδίδουμε στην πρόληψη απέναντι στην κλιματική κρίση. Έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την παιδεία – δεν έχω κρύψει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οποίο έχω δείξει για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και για την ανάγκη να έχει παρουσία δυναμική και στις τέσσερις πόλεις του Έβρου», υπογράμμισε.

Και δήλωσε πως θεωρεί πυλώνα για τον Έβρο το Δημοκρίτειο, που μπορεί να γίνει και κέντρο εκπαίδευσης: «Από τους γιατρούς τους οποίους μπορούμε να εκπαιδεύουμε μέχρι τους νέους υλοτόμους. Γιατί και αυτούς πρέπει να εκπαιδεύσουμε την επόμενη μέρα, για να μπορούμε να έχουμε νέα παιδιά στα δάση μας».

Υλοτόμοι επί τω έργω στις καμένες περιοχές του Έβρου

«Ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της αυστηρής φύλαξης των συνόρων»

Μιλώντας τέλος για τον τομέα της ασφάλειας και με αφορμή την σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Μοιραζόμαστε με τον Χρήστο (Μέτιο) το ίδιο αναπτυξιακό όραμα, το οποίο βέβαια έχει ως θεμέλιο την ασφάλεια. Βλέπετε τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή μας, την τραγωδία αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ, με αυτή την φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση εις βάρος αθώων πολιτών. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και βέβαια έχει το δικαίωμα το Ισραήλ να δρομολογήσει την αυτοάμυνά του πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, έτσι ώστε να μην επεκταθεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή και σε άλλους αμάχους», τόνισε.

Για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Όμως, εμείς δεν εφησυχάζουμε, ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε κρίση μπορεί να είναι αφορμή για περισσότερες μεταναστευτικές ροές και γι’ αυτό και σας μεταφέρω και πάλι, εδώ, στον ακριτικό Έβρο, την αδιαπραγμάτευτη βούλησή μου να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της αυστηρής φύλαξης των συνόρων, με όσα μέσα χρειάζονται – είτε αυτά είναι ο φράχτης, είτε αυτά είναι καινούργια μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, είτε αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο ξέρω ότι 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, σε δύσκολες πολύ συχνά συνθήκες, προστατεύουν τα σύνορά μας».

«Αποκτά ξεχωριστή σημασία, φίλες και φίλοι, αυτή η πολιτική της ενεργητικής αποτροπής και της φύλαξης των συνόρων, για την οποία πια θέλω να σας πω ότι έχουμε πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι η ενδεδειγμένη πολιτική και ότι καμία ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν μπορεί τελικά να έχει περιεχόμενο, εάν δεν στηρίζεται στην ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσέθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πολίτες της Αλεξανδρούπολης

Τέλος, ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής, λέγοντας πως «η Νέα Δημοκρατία δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή ότι δίνει πολιτικό χρώμα στη μάχη για τις περιφερειακές εκλογές».

«Την πρώτη Κυριακή πιστεύω ότι όλοι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους ότι οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν και εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και αυτό μας δίνει δύναμη», όπως είπε, προσθέτοντας πως σε πολλές Περιφέρειες, όπως στην Κεντρική Μακεδονία, «ξεπεράσαμε κατά πολύ τα εθνικά μας ποσοστά και αυτό βέβαια είναι απόδειξη και των επιλογών των προσώπων. Τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά στην πολιτική».

«Cougar» για τις γυναίκες αλλά για τους άνδρες τίποτα

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com