Ξεκινά σήμερα η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

0

Ξεκινά σήμερα η στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, στην οποία θα πάρουν μέρος όλα τα πλοία της ναυτικής δύναμης της χώρας κυρίως από τη βάση Γκιόλτζουκ σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 8 Μαρτίου. 

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Καθημερινή Κύπρου, «Αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα θα εκτελέσουν αποστολές κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης. Συν αυτών δεν πρέπει να μείνει εκτός και η μιντιακή διαχείριση της άσκησης εκ μέρους των τουρκικών ΜΜΕ που θέλουν να την προβάλουν σαν ένα «σενάριο πολέμου» κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού πλοίων και σκαφών που συμμετέχουν». 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης χαμήλωσε τους τόνους για τη «Γαλάζια Πατρίδα», τονίζοντας ότι πρόκειται για συνήθη εκπαιδευτική δραστηριότητα των Τούρκων και επισημαίνει πως, σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει.

Ερωτηθείς δε για το αν η εν λόγω άσκηση αποτυπώνει τις τουρκικές φιλοδοξίες αλλά και διεκδικήσεις, ο κ. Αποστολάκης τόνισε: «Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στη λογική της μιντιακής διάστασης αυτής της άσκησης, και να εκτιμήσω την κατάσταση στην πραγματική της βάση. Η άσκηση στην οποία αναφέρεστε αποτελεί μια τυπική εκπαιδευτική δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Να είστε σίγουρος ότι τόσο το σύστημα επιτήρησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όσο και η ετοιμότητά τους παρέχουν τη δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης όλων των σχετικών δραστηριοτήτων». 

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Αμυνας επιδόθηκε προ ημερών σε επίδειξη ναυτικής ισχύος με ανάρτηση σχετικού βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως προαναγγελία της άσκησης. 

Σημειώνεται δε ότι ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» παραπέμπει ευθέως στη σχετική φρασεολογία του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για τις 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που περιγράφονται ως «επικράτεια» και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Αγκυρα για μια αεροναυτική άσκηση.
kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here