ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤεκμήρια διαβίωσης: Στο τραπέζι η επανεξέτασή τους – Τι είπε ο Θεοχάρης

Τεκμήρια διαβίωσης: Στο τραπέζι η επανεξέτασή τους – Τι είπε ο Θεοχάρης

Στο τραπέζι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκονται οι τροποποιήσεις στο θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης. «Τα τεκμήρια διαβίωσης τα συρρικνώνουμε με το νέο νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής και θα έρθουμε με Επιτροπή να τα επανεξετάσουμε. Γιατί πράγματι είναι παράλογα σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ορισμένες περιπτώσεις και θα εξεταστούν» όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Είδαμε στους υπολογισμούς που κάνουμε με τη νέα πρόταση, με το καινούριο νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής για το ζήτημα των ελεύθερων επαγγελματιών ότι αυτά τα τεκμήρια τα μαραζώνουμε, τα συρρικνώνουμε. Δηλαδή ενώ πριν στις φορολογικές δηλώσεις του 2023, για τα εισοδήματα του 2022 τα τεκμήρια αυτά προσέθεταν στους ελεύθερους επαγγελματίες 745  εκατ. ευρώ εισόδημα. Δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν 4. δισ. ευρώ και αυτοί το έκαναν 4, 8 δισ. ευρώ. Τώρα με το νέο σύστημα τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσθέτουν μόνο 115 εκατ. ευρώ» τόνισε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Τεκμήρια διαβίωσης: Τι εξετάζεται

Η νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου φαίνεται πως επανασχεδιάζει τα τεκμήρια διαβίωσης με «κούρεμα» 30% από την 1η Ιανουαρίου 2025 προκειμένου να γίνει εξορθολογισμός του συστήματος. Μάλιστα θα συσταθεί από το υπουργείο ειδική Επιτροπή η οποία από τις αρχές του 2024 θα καταγράφει, θα επικαιροποιήσει και θα αναβαθμίσει τη δομή των τεκμηρίων διαβίωσης.

Υπενθυμίζεται δε πως τα τεκμήρια διαβίωσης  εγκλωβίζουν 1 στους 4 φορολογούμενους και τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι οι περισσότεροι που πιάνονται στην παγίδα τους δεν είναι οι «επαγγελματίες» φοροφυγάδες αλλά μισθωτοί και συνταξιούχοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα που πληρώνουν έξτρα φόρους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο.

Σημειώνεται δε πως τα τεκμήρια διαβίωσης ενεργοποιούνται σήμερα για:

Α. Για την κύρια κατοικία του  πολίτη το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της με την ακόλουθη κλίμακα:

  • μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

β. Για τους βοηθητικούς χώρους το τεκμήριο διαμορφώνεται σε 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το τεκμήριο προσαυξάνεται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

γ. Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά αυξάνονται κατά 20% ενώ για τις δευτερεύουσες κατοικίες μειώνονται κατά 50%. Το τεκμήριο βαρύνει τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν, είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν

δ .Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά.

ε. Σκάφη αναψυχής:  Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

ζ. Πισίνες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και το ύψος του είναι ανάλογο με το αν η πισίνα είναι εξωτερική ή εσωτερική.

η. Δίδακτρα: Λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

θ. Βοηθητικό προσωπικό: Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

ι. Κόστος διαβίωσης: Η ελάχιστη ετήσια δαπάνη ορίζεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com