Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι πρέπει να προσέξουμε στα νέα χρωματιστά τιμολόγια

Τι πρέπει να προσέξουμε στα νέα χρωματιστά τιμολόγια

Διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα έγχρωμα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους, σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει σχετική ρήτρα-ποινή όταν αλλάζει κάποιος πάροχο, τι πρέπει να αναζητά κάποιος στα τιμολόγια που παραλαμβάνει, τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής στις προσφορές αλλά και στις εκπτώσεις συνέπειας που δίνει ο κάθε πάροχος ανέλυσε  ο Παναγιώτης Γεωργιάδης εκπρόσωπος Ινστιτούτου Καταναλωτών, του νέου ΙΝΚΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ποιους αφορούν τα μπλε και ποιους τα πράσινα τιμολόγια

«Από 1η Ιανουαρίου 2024 αλλάζει ξανά ο τρόπος τιμολόγησης στο ρεύμα. Θα υπάρχουν τα σταθερά τιμολόγια μπλε χρώματος. Εκεί είναι απλά τα πράγματα γιατί έχουμε σταθερή τιμή προσυμφωνημένη με τον πάροχο για συγκεκριμένη διάρκεια θα υπάρχει το πράσινο τιμολόγιο ειδικού τύπου όπου εκεί είναι κυμαινόμενη η τιμή και κάθε μήνα θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ η τιμή χρέωσης. Έτσι μπορεί να διαπιστώνει ο καταναλωτής τι θα πληρώνει για τον μήνα, το οποίο όμως δεν θα είναι σταθερό. Εναπόκειται στη διακύμανση της χρηματιστηριακής αγοράς προμήθειας χονδρικής του ρεύματος» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ποινή» στην αλλαγή παρόχου στα μπλε τιμολόγια

Όπως επισήμανε «Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αλλάζει πάροχο μόνο όμως στα συμβόλαια κυμαινόμενης τιμολόγησης. Στα συμβόλαια σταθερής τιμολόγησης θα υπάρχει σχετική ρήτρα – ποινή».

Διευκρίνισε όμως «το ότι υπάρχει δυνατότητα ο καταναλωτής να αλλάξει πάροχο δεν σημαίνει ότι χαρίζονται τα χρήματα από ανεξόφλητο τυχόν λογαριασμό που είχε στον προηγούμενο πάροχο. Απλά μέχρι αρχές του – 22 κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό. Έπρεπε να εξοφλήσεις για να πας στον επόμενο πάροχο. Τώρα είναι πλέον δυνατό. Δεν σημαίνει όμως ότι ο προηγούμενος πάροχος δεν θα διεκδικήσει δικαστικά την οφειλή. Πλέον συσσωρεύονται οι οφειλές, τα αναθέτουν σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και εισπρακτικές εταιρείες και ακολουθεί τη δικαστική οδό».

Στα τιμολόγια σταθερής τιμολόγησης η σχετική ρήτρα-ποινή σε περίπτωση αλλαγής παρόχου «εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική που έχει κάθε πάροχος σε σχέση με την ποινή που θα βάλει στα τιμολόγια σταθερής διακύμανσης». Προσοχή στις καμπάνιες παρόχων που αφορούν νέα προϊόντα, χωρίς αυτό να είναι ευδιάκριτο, σημείωσε.

Τι πρέπει να προσέχει κάποιος που αλλάζει πάροχο

  • Δεν επιτρέπεται χρέωση σε περίπτωση που επιλέξει ο καταναλωτής ότι θέλει έγχρωμο λογαριασμό θέλει να του έρχεται το λογαριασμό στο σπίτι όπως επιθυμούν πάρα πολλοί καταναλωτές. Απαγορεύεται το να μπει μια έξτρα χρέωση λόγω του ότι θα είναι έγχαρτος ο λογαριασμό του. Η χρέωση αυτή είναι παράνομη.
  • Πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής στους λογαριασμούς ρεύματος που θα παραλαμβάνει εάν αναγράφεται ο σύνδεσμος που τον παραπέμπει στον ιστότοπο εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ. Δηλαδή έχει ένα QR1 κωδικό που θα μπορεί ο καταναλωτής να μπαίνει και να βγαίνει κατευθείαν στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε να συγκρίνει τις τιμές σε σχέση με τις ανταγωνίστριες εταιρείες, τους ανταγωνιστές παρόχους. Το τιμολόγιο που έχει. Όπως επισήμανε «υπάρχουν κάποιοι πάροχοι που μπορεί να μην έχουν αυτό το εργαλείο σύγκρισης σε αυτόν τον κωδικό QR κι εκεί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο καταναλωτής, γιατί σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί από τη σχετική πλατφόρμα και το e-καταναλωτής και έχει παρατηρηθεί ότι είναι εκτός πλαισίου της ΡΑΕ. Άρα θα πρέπει να είναι. επιφυλακτικός σε τέτοιου είδους λογαριασμούς.
  • Nα προσέχουν οι καταναλωτές στις προσφορές που δίνουν διάφοροι πάροχοι προς άγρα πελατών, π.χ στις εκπτώσεις συνέπειας, θα πρέπει να προσέξει και να διασταυρώνει κατά πόσο το ποσό της έκπτωσης είναι σωρευτικό για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Δηλαδή πολύ απλά μην του επιφέρουν τον πρώτο μήνα λόγω συνέπειας την έκπτωση και μετά τους επόμενους μήνες παρότι είναι συνεπής, δεν το συνυπολογίζουν αυτό ως προς το ποσό της έκπτωσης.
  • Προσοχή στις καμπάνιες παρόχων που αφορούν νέα προϊόντα, χωρίς αυτό να είναι ευδιάκριτο.

Ως αδυναμία του συστήματος ο κ. Γεωργιάδης τόνισε το ότι «Εξαρτόμαστε 100% από τη χρηματιστηριακή διακύμανση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Που σημαίνει ναι μεν είχε ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής λόγω έκτακτων μέτρων, από 1/1/2024 24, δεν θα αναγράφεται εμφανώς ως ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά πλέον εντάσσεται στον υπολογισμό του κόστους της χοντρή του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι κεντρική επιλογή της Κομισιόν το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ανέφερε, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις, έτσι ώστε σε ένα ποσοστό να μπορεί να γίνεται η παραγωγή και προμήθεια σε χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος και με σταθερά συμβόλαια και όχι να εναπόκειται η τιμή στο 100% της χρηματιστηριακής διακύμανσης, όπως γίνεται τώρα, που αυτό αποβαίνει εις βάρος των καταναλωτών, γιατί επωμίζονται τις όποιες αυξήσεις.


RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Τελευταία Σχόλια

Μαλακας μία ζωή με τα μουνόπανα που έχουμε μπλέξει επί Ηγουμενίτσα: “Έφοδος” στο ΤΕΠ, κλειστό το αιματολογικό- ΤΩΡΑ +(Βίντεο)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com