Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΑρθροσκόπηση: Πώς επιδιορθώνει τις ρήξεις στους τένοντες του ώμου

Αρθροσκόπηση: Πώς επιδιορθώνει τις ρήξεις στους τένοντες του ώμου

Οι ρήξεις στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου είναι συχνές, επώδυνες και περιοριστικές.

Η τεχνολογία και η Ιατρική προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, φέρνοντας ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τραυματισμοί και ασθένειες. Μία από τις πλέον προηγμένες τεχνικές στον χώρο της Ορθοπεδικής είναι η αρθροσκόπηση, η οποία έχει αναδειχθεί σε προτιμώμενη μέθοδο για την αντιμετώπιση των ρήξεων του στροφικού πετάλου στον ώμο.

Η αρθροσκόπηση είναι μία ελάχιστα παρεμβατική τεχνική. Ο κ. Ιωάννης Φερούσης, διευθυντής ορθοπεδικός στο Metropolitan Hospital, απαντά στα σημαντικότερα ερωτήματα για τις ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου και την αρθροσκόπηση.

Τι είναι το στροφικό πέταλο;

Πρόκειται για μία ομάδα τεσσάρων μυών που συμβάλλουν καθοριστικά στην κίνηση του ώμου. Οι ρήξεις των τενόντων αυτών των μυών λέγονται ρήξεις του στροφικού πετάλου ή ρήξεις των στροφέων του ώμου. Προκαλούν πόνο και περιορισμένη κίνηση στην άρθρωση. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση του ασθενή και απεικονιστικές μεθόδους, συνήθως με μαγνητική τομογραφία.

Γιατί επιλέγεται η αποκατάσταση με αρθροσκόπηση;

Παραδοσιακά, οι χειρουργικές επεμβάσεις στον ώμο απαιτούσαν μεγάλες τομές και μακρόχρονη ανάρρωση. Αντίθετα, η αρθροσκοπική συρραφή των τενόντων γίνεται μέσω μικρών τομών, χρησιμοποιώντας έναν λεπτό σωλήνα με μια κάμερα στην άκρη, το αρθροσκόπιο.

Ο ελάχιστα τραυματικός χαρακτήρας της τεχνικής αυτής μειώνει σημαντικά τον πόνο και τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή και στις αθλητικές τους δραστηριότητες σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές.

Εκτός των ανωτέρων, όμως, η αρθροσκοπική τεχνική ενισχύει σημαντικά την ακρίβεια της επέμβασης. Η χρήση του αρθροσκοπίου προσφέρει μια καθαρή και υψηλής ευκρίνειας εικόνα της περιοχής, με σημαντική μεγέθυνση επιτρέποντας στον χειρουργό να εργαστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Επιπλέον, οι ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές έχουν συνδεθεί με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός κάνει μικρές τομές για την εισαγωγή του αρθροσκοπίου και των εργαλείων. Η κάμερα μεταδίδει εικόνες σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας, βοηθώντας τον χειρουργό να καθοδηγήσει τα εργαλεία, να αναγνωρίσει με ακρίβεια τα ειδικά χαρακτηριστικά της ρήξης και να την επιδιορθώσει με μέγιστη ακρίβεια. Ο ασθενής δεν πονά καθόλου τόσο κατά την διάρκεια του χειρουργείου όσο και μετά από αυτό.

Τι μετεγχειρητική αποκατάσταση απαιτείται;

Η αποκατάσταση από μια αρθροσκοπική συρραφή των στροφέων του ώμου συμπεριλαμβάνει:

  • Ανάρτηση του άκρου για σύντομο χρονικό διάστημα
  • Ύστερα φυσιοθεραπεία

Η φυσιοθεραπεία είναι κρίσιμη για την επαναφορά της πλήρους λειτουργικότητας του ώμου, με εξατομικευμένες ασκήσεις και τεχνικές.

«Η αρθροσκοπική συρραφή αποτελεί σήμερα την προτιμώμενη μέθοδο για την αποκατάσταση των ρήξεων του στροφικού πετάλου στον ώμο. Χάρη στην ελάχιστη παρεμβατικότητα, την ακρίβεια και τη γρήγορη αποκατάσταση, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν λιγότερες επιπλοκές και γρηγορότερη επιστροφή στην καθημερινότητα», καταλήγει ο κ. Φερούσης.

Φωτογραφία: iStock


Πηγή

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Τελευταία Σχόλια

Μαλακας μία ζωή με τα μουνόπανα που έχουμε μπλέξει επί Ηγουμενίτσα: “Έφοδος” στο ΤΕΠ, κλειστό το αιματολογικό- ΤΩΡΑ +(Βίντεο)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com