Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΝέα μελέτη μαγνητικής τομογραφίας ανιχνεύει εγκεφαλικές αλλαγές σε ασθενείς με long COVID

Νέα μελέτη μαγνητικής τομογραφίας ανιχνεύει εγκεφαλικές αλλαγές σε ασθενείς με long COVID

Οι άνθρωποι που έχουν long COVID, εμφανίζουν αλλαγές σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου τους που δεν βρέθηκαν σε άτομα που έχουν αναρρώσει πλήρως από την COVID.

Αυτό αναφέρεται σε μελέτη που χρησιμοποίησε ένα νέο είδος μαγνητικής τομογραφίας.

Η απεικόνιση μικροδομής διάχυσης (DMI) εξετάζει την κίνηση των μορίων του νερού στους ιστούς και μπορεί να ανιχνεύσει πολύ μικρές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου που δεν ανιχνεύονται από την παραδοσιακή μαγνητική τομογραφία.

Οι ερευνητές εξέτασαν σαρώσεις εγκεφάλου 89 ασθενών με long COVID-19, 38 ασθενών που είχαν COVID-19 αλλά δεν ανέφεραν υποκειμενικά μακροπρόθεσμα συμπτώματα και 46 υγιών ασθενών ελέγχου που δεν ανέφεραν ιστορικό COVID-19.

Οι σαρώσεις DMI δεν έδειξαν απώλεια στον όγκο του εγκεφάλου, αλλά έδειξαν ένα συγκεκριμένο μοτίβο μικροδομικών αλλαγών σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και αυτό το μοτίβο διέφερε μεταξύ εκείνων που είχαν long COVID και εκείνων που δεν είχαν.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει ασθενείς με μακρά COVID-19 τόσο με μια ομάδα χωρίς ιστορικό COVID-19 όσο και με μια ομάδα που πέρασε από λοίμωξη από COVID-19 αλλά είναι υποκειμενικά χωρίς βλάβη», ανέφερε ο Dr. Alexander Rau, M.D. από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Freiburg στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

Ποια τα συμπτώματα Long COVID

Τα άτομα που νοσούν από COVID μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα για μήνες ή χρόνια μετά.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς, εγκεφαλική «ομίχλη», απώλεια όσφρησης και γεύσης, δυσκολία συγκέντρωσης και δύσπνοια.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να προσδιορίσουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι παθαίνουν long COVID και άλλοι όχι.

Η μελέτη βρήκε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ των μικροδομικών αλλαγών του εγκεφάλου και των δικτύων του εγκεφάλου που συνδέονται με την εξασθενημένη γνωστική λειτουργία, την αίσθηση της όσφρησης και την κόπωση.

«Η έκφραση των συμπτωμάτων μετά την COVID-19 συσχετίστηκε με συγκεκριμένα προσβεβλημένα εγκεφαλικά δίκτυα, υποδηλώνοντας μια παθοφυσιολογική βάση αυτού του συνδρόμου», είπε ο Dr. Rau.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Radiological Society of North America (RSNA).

Φωτογραφία: istock


Πηγή

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Τελευταία Σχόλια

Μαλακας μία ζωή με τα μουνόπανα που έχουμε μπλέξει επί Ηγουμενίτσα: “Έφοδος” στο ΤΕΠ, κλειστό το αιματολογικό- ΤΩΡΑ +(Βίντεο)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com