Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα δάνεια 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της Ευρωζώνης

Η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα δάνεια 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της Ευρωζώνης

Η Ελλάδα θα εξοφλήσει τον επόμενο μήνα – πριν από το χρονοδιάγραμμα – 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ από δάνεια που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης και ελπίζει να επαναλάβει την κίνηση αυτή το 2024, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χορήγησαν δάνεια στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018.

Αποπληρωμή χρέους νωρίτερα από το αναμενόμενο

Στις 15 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της ευρωζώνης, με την αποπληρωμή να αφορά δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.

Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική της βαθμίδα, αφού επί 13 χρόνια βρισκόταν στην κατηγορία «σκουπίδια».

Πέρυσι αποπλήρωσε το ΔΝΤ, το οποίο της χορήγησε 28 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2010 και 2014 – δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Αποπλήρωσε, επίσης πρόωρα, 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της και ελπίζει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο το 2024.

Από τότε που βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες και σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.

Η χώρα διαθέτει ένα απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ λόγω των υψηλότερων από το αναμενόμενο φορολογικών εσόδων, της ισχυρής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η Ελλάδα εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,9% το 2024, μετά από 2,4% φέτος, ρυθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, επιδιώκει να επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,1% το επόμενο έτος χάρη στις υψηλότερες επενδύσεις και στα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό.

To άρθρο Η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα δάνεια 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της Ευρωζώνης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .


πηγη

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Τελευταία Σχόλια

Μαλακας μία ζωή με τα μουνόπανα που έχουμε μπλέξει επί Ηγουμενίτσα: “Έφοδος” στο ΤΕΠ, κλειστό το αιματολογικό- ΤΩΡΑ +(Βίντεο)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com