Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΥΖΙΝΑΦακόρυζο με ροδέλες κρεμμυδιού

Φακόρυζο με ροδέλες κρεμμυδιού

Σήμερα σας προτείνουμε για το μεσημεριανό σας τραπέζι φακόρυζο με ροδέλες κρεμμυδιού.

Υλικά

1 φλ. τσαγιού μαύρες φακές
4 φλ. τσαγιού νερό, χωρισμένα
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους (4 φλιτζάνια)
1 κ. γλ. αλάτι, περισσότερο για γεύση
1 φλ. τσαγιού λευκό ρύζι μακρόσπερμο, μουλιασμένο σε νερό για 10- 15 λεπτά και στη συνέχεια σουρωμένο
Μαύρο πιπέρι
1/2 έως 1 κ. γλ. κύμινο
Μαϊντανό, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Τοποθετήστε τις φακές σε μια μικρή κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια νερό. Φέρτε το νερό σε βρασμό σε δυνατή φωτιά, και στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, με καπάκι, μέχρι οι φακές να μισοβράσουν (10- 12 λεπτά). Αποσύρετε από τη φωτιά, σουρώστε τις φακές και αφήστε στην άκρη.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια σε κύβους και σοτάρετε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσοκάστανο χρώμα, πιο σκούρο από τα τυπικά καραμελωμένα κρεμμύδια (περίπου 40 λεπτά), πασπαλίστε τα κρεμμύδια με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι καθώς μαγειρεύονται.

Ρίξτε προσεκτικά τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια νερό, φέρτε το νερό σε βρασμό σε δυνατή φωτιά και, στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε για 2 λεπτά. Ανακατέψτε το ρύζι και τις μισοβρασμένες φακές μέσα στο μείγμα κρεμμυδιών. Προσθέστε μια καλή πρέζα αλάτι, μαύρο πιπέρι και κύμινο.

Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή, σκεπάστε και μαγειρέψτε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαγειρευτούν καλά το ρύζι και οι φακές (περίπου 15 έως 20 λεπτά).

Αν προσθέσετε τα τηγανητά κρεμμύδια, ασχοληθείτε με αυτά όσο το ρύζι και οι φακές μαγειρεύονται. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε περίπου 2 έως 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν ένα μικρό κομμάτι κρεμμυδιού φουσκώνει έντονα, το λάδι είναι έτοιμο. Τηγανίστε τα κρεμμύδια σε δόσεις μέχρι να γίνουν τραγανά και βαθιά χρυσοκάστανα. Μεταφέρετε τις τραγανές ροδέλες κρεμμυδιού σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να φύγει η περίσσεια λαδιού.

Αφήστε το ρύζι και τις φακές να ξεκουραστούν σκεπασμένες για περίπου 10 λεπτά χωρίς να τις πειράξετε, στη συνέχεια γαρνίρετε με μαϊντανό και μεταφέρετε σε μπολ σερβιρίσματος. Τοποθετήστε σε κάθε μπολ τις τραγανές ροδέλες κρεμμυδιού.


Πηγή

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Τελευταία Σχόλια

Μαλακας μία ζωή με τα μουνόπανα που έχουμε μπλέξει επί Ηγουμενίτσα: “Έφοδος” στο ΤΕΠ, κλειστό το αιματολογικό- ΤΩΡΑ +(Βίντεο)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com