Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕπιστολική ψήφος: Αρχές του 2024 το νομοσχέδιο στη Βουλή – Η διαδικασία

Επιστολική ψήφος: Αρχές του 2024 το νομοσχέδιο στη Βουλή – Η διαδικασία

Η επιστολική ψήφος μπαίνει στη ζωή μας από τις επερχόμενες ευρωεκλογές και όπως φαίνεται έρχεται για να μείνει, όπως συνέβη άλλωστε σε άλλες 50 χώρες του κόσμου που δοκίμασαν και κράτησαν την όλη διαδικασία.

Η διαδικασία

Όσοι θέλουν να ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να το δηλώσουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί έως και 40 μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Ο φάκελος με τα ψηφοδέλτια θα φτάσει σπίτι με κούριερ και οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν στείλει την επιστολική τους ψήφο μέχρι το Σάββατο 8 Ιουνίου του 2024, λίγες ώρες δηλαδή πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή, τόσο ο φάκελος που θα έρθει με το ψηφοδέλτιο, όσο και αυτός που θα φύγει, θα είναι συστημένος, με τον ψηφοφόρο να πρέπει να υπογράψει και τις δύο φορές ο ίδιος, και τα έξοδα να βαραίνουν το κράτος.

Το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου του 2024, ο φάκελος της επιστολικής ψήφου θα μπει στην κάλπη του εκλογικού κέντρου που κανονικά θα ψήφιζε ο ψηφοφόρος με φυσική παρουσία και ταυτόχρονα ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σβήσει το όνομά του από τους καταλόγους, ώστε να μην μπορέσει κανείς να ψηφίσει δύο φορές.

Μέσα στον φάκελο που θα παραδοθεί στο εκλογικό κέντρο, εκτός από τον φάκελο που θα είναι ερμητικά κλειστός και θα περιέχει το ψηφοδέλτιο, θα υπάρχει και μια υπεύθυνη δήλωση όπου, εκτός των άλλων, θα αναφέρεται ότι ο ψηφοφόρος δεν έχει επηρεαστεί από τρίτες πηγές.

Η όλη διαδικασία είναι δωρεάν και αφορά όσους έχουν δικαίωμα ψήφου, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, είτε μένουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Η επιστολική ψήφος δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία σε άτομα που λόγω ηλικίας ήταν δύσκολο να φτάσουν στο εκλογικό τους κέντρο, αλλά κι σε όσους δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος, λόγω κινητικών δυσκολιών και προβλημάτων υγείας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρατούν για την ώρα επιφυλάξεις. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι το καθοριστικό κρας τεστ για την επιστολική ψήφο που θα κρίνει αν θα χρησιμοποιηθεί και στις επόμενες εθνικές εκλογές.


πηγη

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Τελευταία Σχόλια

Μαλακας μία ζωή με τα μουνόπανα που έχουμε μπλέξει επί Ηγουμενίτσα: “Έφοδος” στο ΤΕΠ, κλειστό το αιματολογικό- ΤΩΡΑ +(Βίντεο)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com