Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΔεν ήταν… Άγγλος στο ραντεβού του

Δεν ήταν… Άγγλος στο ραντεβού του

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Όποιος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ελληνοβρετανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, δεν εξεπλάγη από το άτυπο διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε η απρεπής στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ σε βάρος του Έλληνα ομολόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως, το κλίμα επιχείρησαν να βελτιώσουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γεραπετρίτης και Κάμερον, στη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά συμφωνήθηκε ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Η απουσία της Βρετανίας από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και από το πρόγραμμα προμηθειών και στρατηγικών επενδύσεων, σε συνδυασμό με τον επικείμενο «πλούσιο γάμο» με την Τουρκία, η οποία αποτελεί, πλέον, τον μείζονα στρατηγικό εταίρο του Λονδίνου στην περιοχή, οδήγησαν στην απρεπή στάση του ινδικής καταγωγής Βρετανού πρωθυπουργού.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν πρόσχημα και ήταν μία καλή αφορμή για ό,τι συνέβη στο Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες και όχι η αιτία, όταν ο Σούνακ ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συνάντηση που είχε προγραμματίσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επί της ουσίας, ο κ.Σούνακ εξέφρασε το κατεστημένο των Συντηρητικών, και έδειξε τη δυσφορία του για την απουσία της Βρετανίας από όλες, σχεδόν, τις στρατηγικές επιλογές της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις «ΒτΚ» από διπλωμάτες, τα τελευταία χρόνια η βρετανική πρεσβεία έχει ενοχλήσει, είτε διακριτικά είτε λιγότερο διακριτικά, την ελληνική κυβέρνηση ζητώντας να συμμετάσχει σε εξοπλιστικά προγράμματα και στρατηγικές επενδύσεις.

Οι προτάσεις όμως που κατατέθηκαν ατύπως ή επισήμως (όπως οι φρεγάτες Arrowhead), δεν ικανοποίησαν την ελληνική πλευρά, κυρίως στα εξοπλιστικά, αφού αφενός δεν συναινούσε το Λονδίνο να υπάρξει στρατηγική συμμαχία σε όλα τα επίπεδα, και σε αυτό της εθνικής ασφάλειας, και αφετέρου οι τιμές που ζητούσαν οι Άγγλοι είτε ήταν πολύ υψηλές για τα δεδομένα των ελληνικών αντοχών είτε η σχέση απόδοσης-κόστους, ήταν δυσανάλογη για τα ελληνικά συμφέροντα.

Συνέπεια τούτων –όπως αναφέρει έμπειρος διπλωμάτης– ήταν «να αναλάβουν κυρίως οι Γάλλοι και κατά δεύτερον οι Αμερικανοί, τους εξοπλισμούς, και οι Γερμανοί με την Ιταλία, σε δεύτερο πλάνο, τις στρατηγικές επενδύσεις». Η Αγγλία έμεινε εκτός νυμφώνος από όλες τις μεγάλες προμήθειες της Ελλάδας, και πλέον η απόφαση να συμπορευτεί με την Τουρκία ήταν μονόδρομος για όσους γνωρίζουν τη διεθνή διπλωματία. Κάτι που θα δούμε στη συνέχεια και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της διπλωματίας.

Να σημειωθεί πως όταν το Πολεμικό Ναυτικό αναζητούσε λύσεις για τις φρεγάτες οι Άγγλοι είχαν προτείνει ως ενδιάμεση λύση τις φρεγάτες Type 23, ενώ είχαν καταθέσει και πρόταση για την προμήθεια φρεγατών Arrowhead 140 Type 31, είτε για αγορά είτε για μίσθωση.

Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε γίνει μία πανηγυρική τελετή στο Λονδίνο, όπου ο τότε υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας στη ναυτική βάση του Πόρστμουθ και υπέγραψαν μία Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας, με στόχο να ενισχυθεί η ήδη «στενή σχέση των δύο χωρών».

Οι πηγές του Άμυνας, τότε, διέρρεαν ότι η νέα συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, «θα προβλέπει την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών, τη συνεκπαίδευση στρατιωτικών, αλλά και κοινές ασκήσεις». Το Πολεμικό Ναυτικό απέρριψε όλες τις αγγλικές προτάσεις και η κυβέρνηση ακολούθησε την εισήγηση του τότε Α/ΓΕΝ ναυάρχου Στέλιου Πετράκη, διότι καμία πρόταση δεν κάλυπτε επαρκώς τις επιχειρησιακές ανάγκες, όπως τις είχε παρουσιάσει το Π.Ν., σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές.

Επίσης, είχε γίνει κρούση από τους Βρετανού για πιθανή πώληση των αεροσκαφών EurofighterTyphoon, αλλά είχε ήδη δρομολογηθεί η επιλογή των Ραφάλ, που η Πολεμική Αεροπορία είχε προτείνει ανεπιφύλακτα. Παράλληλα, η κυβέρνηση είχε διερευνήσει το ενδεχόμενο να συνοδευθεί η πιθανή προμήθεια από μία «στρατηγική συμφωνία» των δυο χωρών που θα περιλάμβανε και την εθνική ασφάλεια, αλλά και την υποστηρικτική στάση της Βρετανίας απέναντι στα ελληνικά ανοιχτά θέματα, καθώς και στο Κυπριακό.

Το Λονδίνο ήταν αρνητικό, και επέμεινε μόνο σε θέματα προμήθειας, την ώρα που οι Γάλλοι πρότειναν μόνοι τους μία τέτοια συμφωνία προκειμένου να πουλήσουν τα αεροσκάφη και τις φρεγάτες, έστω και με περιπετειώδη τρόπο. Κάτι που άφησε τους Άγγλους για άλλη μία φορά εκτός παιγνίου…

Γλυπτά Παρθενώνα, Παρθενώνας, μάρμαρα παρθενώνα, μαρμαρα παρθεωνα, Παρθενωνας, παρθενωνασ,Γιωργος Γεραπετρίτης, γιωργοσ γεραπετριτησ, καμερον, ΝΑΤΟ, Βρετανία, βρετανιαμ σουνακ, Σούνακ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κυριακοσ μητσοτακησ,Αγγλία, Βρετανικό Μουσεί

Τα Eurofighter η… Αλαμουντίν

Ευρύτερα γεωστρατηγικά παιχνίδια στην περιοχή μας και στη Μέση Ανατολή κρύβονται πίσω από την σχεδόν εχθρική στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Σούνακ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτά αφορούν πρωτίστως –σε ό,τι έχει σχέση με εμάς– την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, με κυρίαρχες τις συζητήσεις για την αγορά από την Άγκυρα βρετανικών Eurofighter.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ παραδέχθηκε δημοσίως, πρόσφατα, ότι συζητείται προμήθεια συνολικά 40 αεροσκαφών EurofighterTyphoon. Παράλληλα, η Βρετανία έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει την Τουρκία με φρεγάτες type 23, ενώ θα συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας». Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν στα σκαριά συμφωνίες για προμήθεια στρατιωτικής τεχνολογίας, και σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο θα υπάρχει στήριξη στην Άγκυρα στο Κυπριακό, ενόψει… εξελίξεων.

Τα περί Γλυπτών του Παρθενώνα «είναι μία ιστορία τελειωμένη», σύμφωνα με πρώην πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα, αφού ουδείς Βρετανός πολιτικός θα συναινέσει ποτέ σε επιστροφή τους χωρίς βαρύτατες συνέπειες για τον ίδιο και το κόμμα του.

Παράλληλα, το ζήτημα αυτό είναι ενοχλητικό για το Λονδίνο, γιατί φέρνει τη χώρα απέναντι στη διεθνή κοινή γνώμη. Να σημειωθεί ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά και επί υπουργίας Κώστα Τασιούλα, το υπουργείο Πολιτισμού είχε προσλάβει τη διάσημη Βρετανίδα δικηγόρο και σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν, για να προτείνει τη διαχείριση του θέματος από το ελληνικό κράτος.

Το τι απέγιναν οι προτάσεις της είναι άγνωστο…


πηγη

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Τελευταία Σχόλια

Μαλακας μία ζωή με τα μουνόπανα που έχουμε μπλέξει επί Ηγουμενίτσα: “Έφοδος” στο ΤΕΠ, κλειστό το αιματολογικό- ΤΩΡΑ +(Βίντεο)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com