Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ ΕΥΠ προειδοποιεί κυβερνητικά στελέχη – «Προσοχή, οι συνομιλίες σας δεν είναι...

Η ΕΥΠ προειδοποιεί κυβερνητικά στελέχη – «Προσοχή, οι συνομιλίες σας δεν είναι ασφαλείς»

Έγγραφο με το οποίο ζητά από κυβερνητικά στελέχη να σταματήσουν να χρησιμοποιούν γνωστές εφαρμογές κινητών για επικοινωνία έστειλε η ΕΥΠ. Παραμένει άγνωστο τι προκάλεσε τον συναγερμό. 

Σύμφωνα με το επείγον σήμα που έστειλε η ΕΥΠ σε υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους, οι τηλεφωνικές συνομιλίες μέσω γνωστών εφαρμογών κινητών δεν είναι ασφαλείς αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή.

Το σήμα της ΕΥΠ όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό τι ήταν αυτό που οδήγησε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας σε μια τέτοια πρωτοβουλία. 

«Οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας δεν είναι ασφαλείς» γράφει το έγγραφο το οποίο εστάλη στα κυβερνητικά στελέχη προκαλώντας συναγερμό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», η ΕΥΠ προειδοποιεί τα στελέχη της κυβέρνησης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους, όπως και η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω των γνωστών εφαρμογών κρυπτογραφημένης συνομιλίας, δεν είναι ασφαλείς και αδιάβλητες. Τους ζητά μάλιστα να μην χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες εφαρμογές σε σοβαρά θέματα που αφορούν στο κυβερνητικό έργο. Τους συστήνει αντίθετα να αντικαταστήσουν την εφαρμογή με άλλη, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και προέρχεται από την Ελβετία.

Εκτός από την Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ακολουθήσει την ίδια τακτική, καθώς η πρωθυπουργός της Γαλλίας  Ελίζαμπεθ Μπορν απαγόρευσε στους υπουργούς να χρησιμοποιούν τις γνωστές εφαρμογές επικοινωνίας, διότι υπάρχουν τρωτά σημεία στην κρυπτογράφηση και την ασφάλειά τους. Σε παρόμοια πρωτοβουλία είχε προχωρήσει την περασμένη άνοιξη και η βρετανική κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι την εφαρμογή που προτείνει η ΕΥΠ ως ασφαλή στα κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν για τις μεταξύ τους συνομιλίες από τον Ιανουάριο του 2022 τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελβετίας. Στις αρχές του χρόνου μάλιστα εκπρόσωπος του στρατού είχε συσχετίσει την απαγόρευση της χρήσης εφαρμογών με θέματα ασφαλείας. Η ΕΥΠ ως αρχή ασφάλειας πληροφοριών είναι αρμόδια για την σύνταξη πολιτικών ασφαλειών και την προστασία κρατικών φορέων σε θέματα επικοινωνιών και πληροφοριών.

 

 

To άρθρο Η ΕΥΠ προειδοποιεί κυβερνητικά στελέχη – «Προσοχή, οι συνομιλίες σας δεν είναι ασφαλείς» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .


πηγη

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Τελευταία Σχόλια

Μαλακας μία ζωή με τα μουνόπανα που έχουμε μπλέξει επί Ηγουμενίτσα: “Έφοδος” στο ΤΕΠ, κλειστό το αιματολογικό- ΤΩΡΑ +(Βίντεο)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com