Αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

0


Πανηγυρισμοί χθες στο Αμριτσάρ για την απελευθέρωση του Ινδού πιλότου.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Ο εναέριος χώρος του Πακιστάν άνοιξε εκ νέου χθες, ύστερα από τέσσερις ημέρες διακοπής πτήσεων της πολιτικής αεροπορίας, σημάδι αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν. Επιπλέον, ο Ινδός πιλότος που είχε συλληφθεί από Πακιστανούς, όταν το MiG του κατερρίφθη πάνω από πακιστανικό έδαφος, αφέθηκε χθες να επιστρέψει στην Ινδία.

Η Βουλή του Πακιστάν ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο επαινεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για την κατάρριψη των δύο ινδικών μαχητικών, ενώ ο Πακιστανός υπουργός Αμυνας προειδοποίησε ότι η χώρα θα δώσει «αξιομνημόνευτη απάντηση» αν δεχθεί νέα επίθεση. Παράλληλα, όμως, η Βουλή και η Γερουσία της χώρας καλωσόρισαν την πρόταση του πρωθυπουργού Ιμράν Χαν για συνομιλίες με το Νέο Δελχί, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να επιλυθούν εκκρεμή ζητήματα, όπως αυτό του Κασμίρ.

Η αφορμή

Το Κασμίρ, η μοναδική επαρχία της Ινδίας που κατοικείται κατά πλειοψηφία από μουσουλμάνους, είναι μοιρασμένο ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν και διεκδικείται καθ’ ολοκληρία και από τις δύο χώρες. Η επίθεση αυτοκτονίας εναντίον Ινδών στρατιωτών στο Κασμίρ στις 14 Φεβρουαρίου στάθηκε αφορμή για τις εντάσεις, καθώς η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι υποθάλπει τους τρομοκράτες. Τις τελευταίες ημέρες, η Ινδία έλαβε νέα σκληρά μέτρα εναντίον της μεγαλύτερης πολιτικής και θρησκευτικής οργάνωσης του Κασμίρ, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει το κίνημα για την αυτοδιάθεση της επαρχίας. Παράλληλα, χθες Παρασκευή επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Σριναγκάρ, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαδηλώσεις.

Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στον Νότο της Ινδίας, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν επέμβει αποτελεσματικά εναντίον της επιρροής τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα.

 


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here