Η μάχη της Μπαγκούζ: Το αβέβαιο μέλλον των παιδιών στον τελευταίο θύλακα του ΙΚ

0

Ο Χαρέθ Νατζέμ έφυγε από τον τελευταίο θύλακα του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, τραυματισμένος και μόνος. Η οικογένεια του μικρού Χαρέθ  από το Ιράκ σκοτώθηκε πριν από δύο χρόνια σε  αεροπορικές επιδρομές στα σύνορα με την περιοχή Αλ Καΐμ.

«Είχα δύο αδερφούς και μια αδελφή. Ολοι πέθαναν και από τότε είμαι μόνος», είπε στο Reuters, με δάκρυα στα μάτια. «Τη μικρή μου αδερφή την αγαπούσα πολύ και την έπαιρνα μαζί μου στην αγορά», πρόσθεσε.

Βρέθηκε μαζί με ένα άλλο τραυματισμένο αγόρι σε ένα φορτηγό σε σημείο διέλευσης που ελέγχεται από δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ. Οπως περιγράφει το Reuters, το πρόσωπό του ήταν βρώμικο από χώμα και το κεφάλι του τυλιγμένο με επίδεσμους που καλύπτουν πληγές που προκλήθηκαν λίγες ημέρες νωρίτερα.

O Χαρέθ ήταν 11 χρονών όταν το Ισλαμικό Κράτος «έχτισε» το χαλιφάτο του στο Ιράκ και τη Συρία, σκοτώνοντας χιλιάδες πολίτες και προσελκύοντας εχθρούς που μάχονται από αέρος και στο έδαφος για να εξοντώσουν την τζιχαντιστική οργάνωση. 

Ηταν μεταξύ των παιδιών που βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στην επιχείρηση εκκένωσης της Μπαγκούζ, το τελευταίο θύλακα του ISIS, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση για την ανακατάληψη και την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ (SDF).

Η πόλη που βρίσκεται στις όχθες του Ευφράτη, στην ανατολική Συρία έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους της, οι περισσότεροι μαχητές του ΙΚ έχουν παραδοθεί αλλά περίπου 300 τζιχαντιστές αρνούνται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για μια «βίαιη, βαριά επίθεση», όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου των SDF, Μουστάφα Μπάλι. 

Μερικά από τα παιδιά είναι ξένα, τα οποία οι γονείς έφεραν για να μεγαλώσουν υπό τον κανόνα του Ισλαμικού Κράτους ή να στρατολογηθούν ως παιδιά – μαχητές στην ομάδα που ονομάζεται «παιδιά του χαλιφάτου». Αλλά, συμπεριλαμβανομένων  των μελών της μειονότητας Yazidi, υποδουλώθηκαν από τους τζιχαντιστές. Δεν είναι λίγα εκείνα που είδαν τους γονείς του να σκοτώνονται σε μάχες ή να φυλακίζονται από τις αντίπαλες δυνάμεις. Καθώς το Ισλαμικό Κράτος έρχεται αντιμέτωπο με την ήττα, η μοίρα των παιδιών παραμένει αβέβαιη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας ερευνούν όλους τους άνδρες και τα έφηβα αγόρια που έρχονται από τη Μπαγκούζ, αναζητώντας πιθανές συνδέσεις τους με το Ισλαμικό Κράτος. 

«Αυτά τα παιδιά δεν έχουν κανέναν»

Περίπου 20 παιδιά πέρασαν την πρώτη γραμμή αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων Ιρακινών, Σύρων, Τούρκων και Ινδονήσιων, δήλωσε ο διοικητής των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, Αντναν Αφρίν. Οι πατέρες κάποιων εξ αυτών αναγνωρίστηκαν ως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και συνελήφθησαν αμέσως. «Αυτά τα παιδιά δεν έχουν κανέναν, χρειάζονται κάποιον να τα φροντίσει, και να τους παρέχει υποστήριξη για την ψυχική τους υγεία», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι αρκετά ήταν τα παιδιά που είχαν να φάνε για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Οπως μεταδίδει το Βρετανικό Πρακτορείο, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας σχεδιάζουν να παραδώσουν τα παιδιά σε ομάδες βοήθειας.

Ο Χαρέθ δήλωσε ότι η οικογένειά του δεν είχε καμία σχέση με το ISIS, αλλά έπεσε θύμα των βομβωρδισμών. Αφού τα μέλη της οικογενείας του τραυματίστηκαν θανάσιμα, ο ίδιος διέσχισε τη Συρία και μαζί με άλλους Ιρακινούς, οι οποίοι φοβόντουσαν ότι οι σιιτικές μουσουλμανικές πολιτοφυλακές που μάχονταν το ISIS θα έπαιρναν εκδίκηση από τους Σουνίτες, φόβος που έχουν εκφράσει και άλλοι Ιρακινοί ως λόγο για την είσοδό τους στο τμήμα της Συρίας που ελέγχεται από το ISIS.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here