Ερυθρά Θάλασσα: Παγκόσμιος συναγερμός για τις επιθέσεις ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία

0

Με στόχο να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις των φιλοϊρανών ανταρτών, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν δράση. Ηγούνται συμμαχίας 10 χωρών, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, που θα στείλει πολεμικά πλοία για να περιφρουρούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, στη μοναδική εμπορική ρότα ανάμεσα σε Ασία και Ευρώπη.

Περίπου το 10% έως 15% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από τον Κόλπο του Άντεν και από τη Διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιπροσωπεύοντας το 30% της παγκόσμιας κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων και αγαθών, αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Αποφεύγουν το σημείο

Οι Χούθι ισχυρίζονται πως βάζουν στο στόχαστρό τους πλοία, που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, ως αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Ήδη, η BP, ο βρετανικός πετρελαϊκός «κολοσσός» και διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες, αποφεύγουν πλέον το σημείο. Με τον φόβο επιθέσεων, δίνουν εντολή στα πλοία τους να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, ξοδεύοντας περισσότερα καύσιμα και χρόνο, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις παραδόσεις των φορτίων που μπορεί να φτάσουν τον έναν μήνα.

Από όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις σε τουλάχιστον δώδεκα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.


πηγη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ