Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνάπτυξη: Αυτές είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία...

Ανάπτυξη: Αυτές είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία το 2024-Ποια είναι η εικόνα για την Ευρωζώνη

Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία το 2024. Όπως επισημαίνεται, η υποτονική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να αποτελέσει περιοριστικό παράγοντα για τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά συνολικά η οικονομία της χώρας αναμένεται να υπεραποδώσει το 2024, όπως και το 2023. Η Κομισιόν προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί 2,3%, ενώ με τον κρατικό προϋπολογισμό ο πήχης μπαίνει ακόμη πιο ψηλά, στο 2,9%.

Μάλιστα η Κομισιόν εκτίμησε πως η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα ανέλθει στο 2,4% το 2023, κυρίως  λόγω των επενδύσεων και των εσόδων  – ρεκόρ που είχε από τον τουρισμό η χώρα, με τις πρώτες  να αναμένεται να καθοδηγήσουν και φέτος την ανάπτυξη.

Για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Eurostat, ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,6% το 2024 –περίπου όσο προβλέπει η ΕΚΤ για το σύνολο της Ευρωζώνης (2,7%)-  από 4,1% που ήταν σε μέσα επίπεδα το 2023. Καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση του πληθωρισμού θα είναι η αποκλιμάκωση των τιμών των τροφίμων, οι οποίες αυξήθηκαν με υψηλούς ρυθμούς  το 2023.  Μάλιστα ο  ετήσιος ρυθμός αύξησης τον Νοέμβριο ήταν 6,8% για το σύνολο της Ευρωζώνης και 8,8% για την Ελλάδα. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ευρωζώνη θα μειωθεί δραστικά στο 2,6%, το τελευταίο τρίμηνο του 2024, λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών και του ενεργειακού κόστους.

Οι τιμές της ενέργειας που μειώθηκαν σημαντικά το 2023 ύστερα από τα υψηλά επίπεδα που βρίσκονταν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 συνέβαλλαν  στο να καταγράψει πτώση ο πληθωρισμός. Μάλιστα οι τιμές αυτές αναμένεται να σταθεροποιηθούν, ωστόσο δεν προβλέπεται να συμβάλλουν περαιτέρω στη μείωση του πληθωρισμού το 2024.

Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για τις τιμές ενέργειας, δεδομένου ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει προκαλέσει μία γενικότερη ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης που στηρίζονται από το Ιράν, κατά πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο στην Ευρώπη να ακολουθούν μία άλλη διαδρομή για τα πλοία τους, μέσω της Νότιας Αφρικής, η οποία διαρκεί πολλές ημέρες περισσότερο και βέβαια με πολύ μεγαλύτερο κόστος. Η ένταση οδήγησε τις τελευταίες εβδομάδες σε αύξηση της τιμής του μπρεντ.

Η διεθνής ναυτική δύναμη για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των πλοίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έχει αναλάβει δράση στην περιοχή και μένει να φανεί αν οι ναυτιλιακές θα αποφασίσουν να χρησιμοποιούν εκ νέου τη διαδρομή αυτή. Η δύναμη αυτή συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Ποια είναι η εικόνα για την οικονομία της Ευρωζώνης

Το 2024 αναμένεται να είναι μία μεταβατική χρονιά για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί σημαντικά και τις μειώσεις επιτοκίων να αποτελούν μία ορατή προοπτική μετά από μία διετία συνεχόμενων αυξήσεών τους, σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών.

Η μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξει τα εισοδήματα και την κατανάλωση, με την ανεργία να προβλέπεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά και μάλλον από το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους.

Επομένως, για το 2024 οι προσδοκίες είναι περιορισμένες, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβλέπει τον Δεκέμβριο ελαφρά μόνο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη σε σχέση με το 2023 (0,8% έναντι 0,6%). Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έγινε τον Νοέμβριο, η ανάπτυξη θα φθάσει το 1,2% το επόμενο έτος.


RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Τελευταία Σχόλια

Μαλακας μία ζωή με τα μουνόπανα που έχουμε μπλέξει επί Ηγουμενίτσα: “Έφοδος” στο ΤΕΠ, κλειστό το αιματολογικό- ΤΩΡΑ +(Βίντεο)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com