Φοροδιαφυγή: “Βροχή” οι καταγγελίες στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ- Ποιοι λαμβάνουν μπόνους έως και 3.000 ευρώ

0

“Βροχή” πέφτουν οι καταγγελίες από τους πολίτες για κρούσματα φοροδιαφυγής στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, έχουν γίνει 2.075 αναφορές επώνυμες και ανώνυμες, κατά το διάστημα μεταξύ 30 Οκτωβρίου 2023 και 31 Δεκεμβρίου 2023.

Από τον αριθμό αυτόν οι 394 είναι επώνυμες και οι 1.681 ανώνυμες. Όσον αφορά στο αντικείμενο, οι 1.807 αφορούσαν φορολογικές παραβάσεις, οι 72 τελωνειακές παραβάσεις και 196 θέματα ακεραιότητας των φορολογικών αρχών.

Πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ:  Πώς θα την χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε πρόσφατα έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας καταγγελιών. Αναλυτικά:

1. Θέλω να υποβάλω μια επώνυμη καταγγελία για φορολογική παράβαση. Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνω;

-Συνδέεστε στη ψηφιακή πύλη http://www.aade.gr και επιλέγετε Καταγγελίες Πολιτών. Στη συνέχεια επιλέγετε Επώνυμη καταγγελία και στο πλαίσιο που εμφανίζεται, εισάγετε τους κωδικούς Taxisnet.

Επιλέγετε Νέα Επώνυμη Καταγγελία και στη συνέχεια, στο βήμα Περιγραφή Καταγγελίας επιλέγετε την Κατηγορία Φορολογικές Παραβάσεις και στο πεδίο Υποκατηγορία τουλάχιστον μία φορολογική παράβαση.

Συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά πεδία:

→ Περιεχόμενο Καταγγελίας

→ Τρόπος Διαπίστωσης

→ Χρονικός Προσδιορισμός

Στη συνέχεια επιλέγετε Επόμενο και έναν από τους παρακάτω τύπους καταγγελλόμενου:

→ Ιδιώτης (μη επιτηδευματίας)

→ Επιχείρηση/Οντότητα (Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα)

→ Τοποθεσία Συμβάντος

Συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά πεδία που είναι με αστερίσκο και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

Υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης περισσότερων καταγγελλόμενων για την ίδια υπόθεση.

Στο βήμα Τοποθεσία Συμβάντος, συμπληρώνετε τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία:

→ Περιφερειακή Ενότητα

→ Δήμος – Πόλη ή χωριό Συμβάντος και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

Στο βήμα Προεπισκόπηση καταγγελίας, εμφανίζονται τα στοιχεία που έχετε καταχωρήσει.

Τέλος επιλέγετε Υποβολή όπου εμφανίζεται το μήνυμα: ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ, με τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας, την ημερομηνία και την ώρα.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για υποβολή Τελωνειακής καταγγελίας, με τη μόνη διαφορά ότι στο βήμα Περιγραφή καταγγελίας, στο πεδίο Κατηγορία, επιλέγετε Τελωνειακές παραβάσεις.

2. Αν καταχωρήσω εκ παραδρομής έναν καταγγελλόμενο, πώς μπορώ να τον διαγράψω;

-Στα βήματα Κατάλογος Καταγγελλόμενων και Κατάλογος Τοποθεσιών Συμβάντων, εμφανίζονται οι καταγγελλόμενοι και οι τοποθεσίες συμβάντων που έχετε καταχωρήσει. Επιλέγοντας τη γραμμή που επιθυμείτε και στη συνέχεια το εικονίδιο Διαγραφή, η σχετική καταχώρηση του Καταγγελλομένου ή της Τοποθεσίας Συμβάντος διαγράφεται.

3. Θέλω να υποβάλω μια επώνυμη καταγγελία για φαινόμενο Διαφθοράς – παραβίασης ακεραιότητας που αφορά Υπηρεσία ή Υπάλληλο της ΑΑΔΕ. Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνω;

-Συνδέεστε στη ψηφιακή πύλη http://www.aade.gr και επιλέγετε Καταγγελίες Πολιτών. Στην συνέχεια επιλέγετε Επώνυμη Καταγγελία και εισάγετε τους κωδικούς Taxisnet.

Στο βήμα Περιγραφή Καταγγελίας επιλέγετε την Κατηγορία ΔΙΑΦΘΟΡΑ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ και στο πεδίο Υποκατηγορία τουλάχιστον μία παράβαση Διαφθοράς – Παραβίασης Ακεραιότητας.

Συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά πεδία:

→ Περιεχόμενο Καταγγελίας

→ Τρόπος Διαπίστωσης

→ Χρονικός Προσδιορισμός

Στη συνέχεια επιλέγετε Επόμενο και τον τύπο καταγγελλομένου Υπάλληλος / Υπηρεσία ΑΑΔΕ.

Επιλέγετε Στοιχεία Υπηρεσίας ΑΑΔΕ ή Στοιχεία Υπαλλήλου ΑΑΔΕ, συμπληρώνοντας τα υποχρεωτικά πεδία και οποιοδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

Υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης περισσότερων καταγγελλόμενων για την ίδια υπόθεση.

Στην καρτέλα Τοποθεσία Συμβάντος, συμπληρώνετε τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία:

→ Περιφερειακή Ενότητα

→ Δήμος – Πόλη ή χωριό Συμβάντος

και οποιοδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

Στο βήμα Προεπισκόπηση καταγγελίας, εμφανίζονται τα στοιχεία που έχετε καταχωρήσει.

Τέλος επιλέγετε Υποβολή όπου εμφανίζεται το μήνυμα: ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ, με τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας, την ημερομηνία και την ώρα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν δεν λαμβάνουν κάποιο μπόνους οι φορολογούμενοι  που καταγγέλλουν μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.

Ωστόσο μπόνους μέχρι και 3.000 ευρώ χορηγείται στους πολίτες που καταγγέλλουν μέσω της εφαρμογής τους στο κινητό “Appodixi”αποδείξεις «μαϊμού» και παραποιημένους φορολογικούς μηχανισμούς. Το μέτρο αυτό δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε όσους καταγγέλλουν μέσω της νέας πλατφόρμας της ΑΑΔΕ περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφάνειας.

Μέσω της πλατφόρμας, ο πολίτης μπορεί να καταγγείλει  είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να  δώσει πληροφορίες και να επιλέξει μία ή περισσότερες από τις  παρακάτω θεματικές κατηγορίες:

  • Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας
  • Φορολογικές παραβάσεις
  • Τελωνειακές παραβάσεις

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ