Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι θα μείνουν χωρίς περίθαλψη την 1 Μαρτίου – Τι μπορούν να κάνουν σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ

0

Χωρίς ιατρική περίθαλψη θα μείνουν από την 1η Μαρτίου οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες  των Ταμείων. Μάλιστα ο ΕΦΚΑ σταματά στις 31 Ιανουαρίου 2024 να παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μη μισθωτούς (ελεύθερους  επαγγελματίες και αγρότες) με εξαίρεση μόνο τους μακροχρόνια ανέργους και τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Αυτό αφορά σε 1.695.141 ασφαλισμένους που έχουν οφειλές συνολικά 22,5 δισ. ευρώ από το 2017 στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) και  που  λόγω κορονοϊού είχαν τη δυνατότητα να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους για την ασφαλιστική ικανότητα.

Καμία παράταση

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα  “Απογευματινή”, ο ΕΦΚΑ δεν θα δώσει κανένα επιπλέον περιθώριο χρόνου και πως αυτή η περίοδος χάριτος τελειώνει οριστικά στις 31 Ιανουαρίου 2024. Μάλιστα, οι ασφαλισμένοι με χρέη θα έχουν 1 μήνα περιθώριο μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, για να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, διαφορετικά το σύστημα θα τους «πετάξει έξω» αυτόματα. Οι μη μισθωτοί μπορούσαν να καλύψουν το σκέλος της ασφαλιστικής ικανότητας καταβάλλοντας μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του 2022 και 2023 για τον κλάδο της Υγείας.

Υπενθυμίζεται δε πως ρύθμιση ίσχυε ακόμα και για  όσους δεν είχαν πρόσθετες εισφορές  που δεν είχαν καταβάλλει εμπρόθεσμα  και δεν χρειάζονταν να τις ρυθμίσουν. Πλέον ακόμη και εάν τις ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή των 24 δεν θα αποκτήσουν αυτοδίκαια ασφαλιστική ικανότητα παρά μόνο εάν τηρούν τη ρύθμιση.

Ποια είναι η καλύτερη λύση σύμφωνα  με τον e-ΕΦΚΑ

Πάντως σύμφωνα με τους κύκλους του  ΕΦΚΑ η καλύτερη λύση είναι αφενός να καταβάλλει κάποιος μη μισθωτός  το σύνολο των τρεχουσών εισφορών,  αφετέρου να προχωρήσει  σε κάποια από τις ενεργές ρυθμίσεις οφειλών για όλο το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να  αποφύγει νέες  κακοτοπιές στο μέλλον. Κάθε ασφαλισμένος μπορεί να ελέγξει  μέσω της πλατφόρμας που υπάρχει για τον σκοπό αυτό αν είναι ενήμερος ασφαλιστικά (πρόκειται για την σελίδα του e-ΕΦΚΑ): ” Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών”).

Θα ακολουθεί έλεγχος των προϋποθέσεων από τις αρμόδιες  υπηρεσίες του Φορέα και θα τους αποδίδεται άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα. Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋπόθεσες έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας  που λαμβάνεται παγίως  για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ