Πάνω από 11 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο

0

Ανοιξε το πρωί της Τρίτης το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο. Η αρχική τιμολόγηση ήταν στο 4,125% ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα έντεκα δισεκατομμύρια. 

Δεδομένου του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η απόδοση του ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,9% και το ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου έπειτα από εννέα χρόνια, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την ισχυρή βελτίωση του κλίματος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία καθώς και τη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στην οποία προχώρησε η οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Οπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, BNP Paribas, Credit Suisse και HSBC.

Στόχος είναι η άντληση ενός ποσού περί τα 2 δισ. ευρώ, κοντά σε αυτό που αντλήθηκε στην πρόσφατη έκδοση 5ετούς. 

Στελέχη της αγοράς θεωρούν θετική εξέλιξη για τις τράπεζες τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές και μάλιστα με μια έκδοση «ορόσημο» όπως είναι αυτή του 10ετούς. Οπως σημειώνει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής συστημικής τράπεζας, η προσδοκώμενη επιτυχία της έκδοσης του 10ετούς ομόλογου θα ενισχύσει το κλίμα για προσέλκυση επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό αναμένεται να επιδράσει θετικά και στη ζήτηση για τραπεζικές μετοχές αλλά και στις προσπάθειες που κάνουν οι τράπεζες να διαθέσουν σε διεθνή κεφάλαια χαρτοφυλάκια NPEs, τα όποια λόγω της διάρθρωσής τους ανήκουν στην κατηγορία των μακροχρόνιων επενδύσεων.

Η θετική αξιολόγηση της Moody’s, με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο Β1 από Β3 πριν, με θετικές προοπτικές, ήταν καθοριστική, σύμφωνα με τους αναλυτές, για την απόφαση αυτή του οικονομικού επιτελείου, καθώς ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Πλέον η Moody’s «ευθυγραμμίζεται» με την S&P αξιολογώντας την Ελλάδα τέσσερις βαθμίδες κάτω από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού» και η Fitch παραμένει η πιο «γενναιόδωρη», με τρεις βαθμίδες χαμηλότερα.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here