Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΒουλωμένη μύτη: Τι πρέπει να κοιτάξετε

Βουλωμένη μύτη: Τι πρέπει να κοιτάξετε

Πέντε προβλήματα στα οποία μπορεί να οφείλεται η δυσκολία στην αναπνοή σας

Αν η μύτη σας είναι βουλωμένη όλη την ώρα, μπορεί και για μήνες, πιθανότατα δεν είναι λόγω κάποιου κρυολογήματος. Είναι πιθανό να οφείλεται σε μια χρόνια κατάσταση ή σε απόφραξη που μειώνει την ποσότητα του αέρα που περνά από τη μύτη σας. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την αναπνοή και μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και την ποιότητα ζωής σας.

Γιατί βουλώνει η μύτη;

Τα παρακάτω προβλήματα μπορεί να φράξουν τις διόδους ή τους αεραγωγούς στη μία ή και στις δύο πλευρές της μύτης.

Αλλεργίες ή χρόνια προβλήματα του ιγμορείου. Το εσωτερικό της μύτης είναι «επενδεδυμένο» με μία μεμβράνη ευαίσθητου ιστού που ονομάζεται βλεννογόνος. Εκεί μπορεί να αναπτυχθεί χρόνια φλεγμονή από αλλεργίες, μειώνοντας τον χώρο που απομένει για τη ροή του αέρα.

Υπερτροφία ρινικών κογχών. Οι ρινικές κόγχες είναι δομές μέσα στη μύτη που θερμαίνουν και φιλτράρουν τον αέρα που περνάει. Τυχόν ερεθιστικοί παράγοντες στο περιβάλλον (όπως ο καπνός), οι ορμονικές αλλαγές και οι αλλεργίες και τα χρόνια προβλήματα στο ιγμόρειο μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του βλεννογόνου που καλύπτει τις κόγχες: καθώς διογκώνονται, οι ρινικές δίοδοι στενεύουν.

Δυσλειτουργία ρινικής βαλβίδας. Με τον τρόπο αυτό περιγράφουμε μια δομική στένωση σε ορισμένες περιοχές των ρινικών διόδων. Μπορεί να συμβεί λόγω τραυματισμού, να υπάρχει εκ γενετής, λόγω χειρουργικής επέμβασης στη μύτη ή απλώς λόγω γήρανσης.

Στραβό διάφραγμα. Το διάφραγμα είναι το τοίχωμα που χωρίζει την αριστερή και τη δεξιά πλευρά της μύτης. Μπορεί να έχετε γεννηθεί με στραβό διάφραγμα ή μπορεί να έχει παραμορφωθεί μετά από ατύχημα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναπνέεις από τη μία ή και από τις δύο πλευρές της μύτης, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας.

Ρινικοί πολύποδες. Αυτοί οι μη καρκινικοί (καλοήθεις) όγκοι αναπτύσσονται κατά μήκος του βλεννογόνου ή του ιγμορείου και μπορεί να εμποδίζουν τη ροή του αέρα.

Πηγή: Harvard Health Publishing

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Alert από ΠΟΥ: Μπορεί να μην είμαστε έτοιμοι για την εμφάνιση μιας νέας, πιο σοβαρής παραλλαγής της COVID-19

Περιορίστηκε το κάπνισμα παγκοσμίως

Κορονοϊός: Τι έχει αλλάξει και τα self test δεν βγαίνουν θετικά ενώ έχουμε κολλήσει


Πηγή

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Τελευταία Σχόλια

Μαλακας μία ζωή με τα μουνόπανα που έχουμε μπλέξει επί Ηγουμενίτσα: “Έφοδος” στο ΤΕΠ, κλειστό το αιματολογικό- ΤΩΡΑ +(Βίντεο)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com