Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗCOVID-19: Η παιδική παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» κατά τη διάρκεια της πανδημίας

COVID-19: Η παιδική παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Τι έδειξε νέα μελέτη στην Βρετανία για την παιδική παχυσαρκία και πως συνδέεται με την πανδημία της COVID-19.

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα που έφερε η πανδημία της COVID-19, προκάλεσε, μεταξύ άλλων, απότομες αυξήσεις βάρους, οδηγώντας πολλά παιδιά στην παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE».

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το 2020, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Τα οργανωμένα αθλήματα ακυρώθηκαν, τα ωράρια ύπνου διαταράχθηκαν, ο χρόνος μπροστά στις οθόνες αυξήθηκε και οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες υποβαθμίστηκαν. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, στο να καταγραφεί η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της εμφάνισης υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών εδώ και δεκαετίες.

Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα για τον δείκτη μάζας σώματος των παιδιών ηλικίας 4-5 και 10-11 ετών, από το Εθνικό Πρόγραμμα Μετρήσεων Παιδικής Ηλικίας (NCMP) της Αγγλίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία της COVID-19. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από δύο πρόσθετες διαχρονικές μελέτες μοντελοποίησαν τον αντίκτυπο αυτών των τάσεων του δείκτη μάζας σώματος στα αποτελέσματα υγείας και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης των ενηλίκων.

Δείτε επίσης: Παχυσαρκία: Άρχισε στην Αγγλία δωρεάν θεραπεία με γαστρικό μπαλόνι που καταπίνουν οι ασθενείς

Τι έδειξε η μελέτη για την παιδική παχυσαρκία

Η αύξηση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών την περίοδο 2020-2021 ανήλθε στο 45% και παρόμοιο ήταν το ποσοστό και στα παιδιά της έκτης τάξης. Η αύξηση αυτή ήταν διπλάσια στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αγγλίας. Ο αριθμός των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών στις ηλικίες των 4 και 5 ετών επέστρεψε σύντομα στα προ της πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 10 και 11 ετών δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην κανονικότητα και οι αυξήσεις στα ποσοστά παχυσαρκίας παρέμειναν και το 2022. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η επιμονή της αύξησης του βάρους στα μεγαλύτερα παιδιά υποδηλώνει ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιστρέψεις την παχυσαρκία στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες παιδιών.

Όπως εκτιμά η μελέτη, τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας μόνο στα παιδιά της τελευταίας τάξης του Δημοτικού θα «κοστίσουν» στην κοινωνία επιπλέον 800 εκατομμύρια λίρες σε υγειονομική περίθαλψη για παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Φωτογραφία iStock


Πηγή

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Τελευταία Σχόλια

Μαλακας μία ζωή με τα μουνόπανα που έχουμε μπλέξει επί Ηγουμενίτσα: “Έφοδος” στο ΤΕΠ, κλειστό το αιματολογικό- ΤΩΡΑ +(Βίντεο)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com