ΕΝΦΙΑ 2024: Νωρίτερα και σε 11 δόσεις η καταβολή του – Ποιες αλλαγές φέρνει η αναστολή επιβολής ΦΠΑ

0

Νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ του 2024 των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα να τον εξοφλήσουν σε 11 δόσεις αντί για 10 δόσεις. Δηλαδή η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Απριλίου αντί για το τέλος Μαΐου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.

Όπως τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, «Στόχος για εφέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει 1 μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10».

Η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η διαδικασία μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που έχουν ασφαλίσει για φυσικές καταστροφές. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, με στόχο τα νέα εκκαθαριστικά να φτάσουν στους φορολογούμενους τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Η αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ότι παρατείνεται για  1 ακόμη χρόνο, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2025, η αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει την προσφορά κατοικίας στην αγορά, που σήμερα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός «διότι πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα βάλουν ενοικιοστάσιο σε κλειστά ακίνητα όπως προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνοντας:  «Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα».

Η πρόταση των ιδιοκτητών αναφέρει ότι όσοι ιδιοκτήτες είχαν κλειστά τα ακίνητά τους όλο το 2023 ή στις 31 Δεκεμβρίου 2023 διέθεταν ανενεργό Αριθμό Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εφόσον τα νοικιάσουν τουλάχιστον για τρία χρόνια από φέτος έως και το τέλος του 2026, δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα μισθώματα που αποκτούν από τα συγκεκριμένα ακίνητα. Οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ακίνητα ξεκινούν από 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και φτάνουν ακόμα και στο 45%.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ